Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Na otvorenje 61. MDF-a stižu veleposlanici europskih zemalja

Festival je uspio zadržati epitet međunarodnog događanja usprkos otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa

Objavljeno 18.06.2021
Ivona Amidžić

Šibenik se ovog četvrtka probudio okupan suncem i s novim festivalskim vratima na ulazu u povijesnu jezgru čime je označen skori početak jednog od najstarijih festivala u Europi koji njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo – 61. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će se održati od 19. lipnja do 3. srpnja.

Autor ovogodišnjih festivalskih vrata je nagrađivani hrvatski umjetnik, Danijel Srdarev koji, također, potpisuje i plakat 61. MDF-a.

Kao manifestaciju od nacionalne važnosti, Međunarodni dječji festival i ove godine uživa podršku Ministarstva kulture i medija RH te pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Festival je uspio zadržati epitet međunarodnog događanja usprkos otežanim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa. Tako će u programu svečanog otvorenja u subotu, 19. lipnja, na ljetnoj pozornici nastupiti najnagrađivanije cirkusko kazalište u Španjolskoj – Vaivén Circo s predstavom ‘Ono bitno’.

‘Riječ o kazalištu koje je ranije nastupilo na MDF-u te je zbog utiska koje je svojim sudjelovanjem ostavilo na Festival pozvano da ponovno dođe što je prvotno bio plan za 60. izdanje Festivala od čega se moralo odustati zbog zdravstvene krize u svijetu prošle godine’ podsjećaju iz organizacije MDF-a.

U subotu će Festival na ljetnoj pozornici tradicionalno svojim nastupom otvoriti dječji zbor Zdravo maleni, a nakon toga Šibenčane i goste grada očekuje zabavan program u organizaciji urednika programa trgova i ulica, Marija Kovača i njegovog društva na Trgu Pavla Šubića I. te, naravno, vatromet.

Prvi put ove godine, festivalska publika mogla je kupiti ulaznice za predstavu otvorenja, a svečanom otvorenju prisustvovat će veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj, Pierfranceso Sacco, te veleposlanik  Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Alonso Dezcallar de Mazarredo.

Već idućeg dana, u nedjelju, 20. lipnja, bit će gužve na trgovima i ulicama Krešimirovog grada, napose u izložbenim prostorima kada će biti otvorene brojne izložbe koje su na poseban ponos ove godine Festivalu i gradu.

Tako će ove nedjelje u Šibeniku biti otvorene izložbe (Ne)vidljivo (studio Galerije sv. Krševan), zatim, Kad se male ruke slože (povijesna jezgra), U životu je važno da ne skidaš pločice sa zida u kupaonici – in memoriam Mladenu Kušecu (ex foaje HNK u Šibeniku, danas Brešanova soba). Zatim Kostim i/ili skulptura – alternativno od kostima do skulpture (HNK u Šibeniku / Civitas Sacra) te Tata i kiša Vita / Laboratorio Bestiario Danijela Srdareva (Muzej grada Šibenika) te Allegro Vivace u suradnji s Fondacijom Mersad Berber (Galerija svetog Krševana).

U nedjelju, od 21.15h najmlađe na Gorici očekuje i prva filmska projekcija iz filmskog programa – Hrabri mališan 2.

foto: Grad Šibenik

Tagovi: festival, festivalska vrata, međunarodni dječji festival, Šibenik, veleposlanici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE