Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Na Tibetu otvoren najviši tunel na svijetu, na 4750 metara

Gradnja tunela počela je 2015. na 5018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedjeljak

Objavljeno 28.04.2019
Alan Srčnik

Najviši cestovni tunel na svijetu, na 4750 metara nadmorske visine otvoren je na Tibetu, koji ima status autonomne kineske regije, objavili su kineski mediji.

Tunel s dvije trake dug je  5,7 kilometara i dio je autoceste duge 400 kilometara koja povezuje tibetsku prijestolnicu Lhasu s gradom Nyingchi na jugoistoku Tibeta.

Gradnja tunela počela je 2015. na 5018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedjeljak, piše kineski poratl Global Times.

Gong Bin, izvršni direktor projekta Mila Mountain Tunnel rekao je da je tijekom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških pothvata, primjerice poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uvjetima i na velikim visinama.

Osim što su se morali boriti s hladnoćom i nedostatkom kisika,  2000 građevinskih radnika bilo je izloženo i drugim izazovima kao što je prijevoz građevinskog materijala i svih drugih potrepština na gradilište.

“Radili smo ovdje više od četiri godine i živjeli u improviziranim nastambama na ulazu u tunel”, rekao je Xu Yong, voditelj gradilišta.

Autocesta je važna prometnica prema istočnom dijelu Tibeta i može pomoći razvoju turizma, ali i industrijskom razvoju te općenito prometnim povezivanjem olakšati život lokalnog stanovništva.

(Hina)

Tagovi: tibet, tunel,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE