Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Najbolji rezultati Eurobirdwatcha od 2013. – uočeno više od 7,29 milijuna ptica

Na web stranici eurobirdwatch.eu dostupni su broj ptica, događaja i sudionika, a dojmovi i slike na Facebooku, priopćeno je iz Udruge Biom

Objavljeno 08.10.2021
Ivona Amidžić

Više od 28.000 ljudi sudjelovalo je proteklog vikenda u EuroBirdwatchu 2021., najvećem europskom promatranju ptica, a uočeno je više od 7,29 milijuna različitih vrsta ptica, što su najbolji rezultati od Eurobirdwatcha  2013., izvijestila je u ponedjeljak Udruga Biom.

Najbrojnije uočene vrste ptica ove su godine bile zeba, bjelolica guska i čvorak.

Na Europski dani promatranja ptica, diljem Europe i središnje Azije 41 nacionalni partner BirdLife Internationala pozvao je ljude na više od 1800 različitih događaja kako bi promatrali fascinantnu migraciju ptica i vidjeli više od 7 milijuna ptica na putu prema jugu do njihovih zimovališta.

“Prve brojke nakon događaja su nevjerojatne jer svjedoče o najboljim rezultatima od 2013., kako je izvijestio SOS/BirdLife Slovakia, ovogodišnji koordinator EuroBirdwatcha”, ističe se u priopćenju.

Prvi sažetak preliminarnih rezultata izravno nakon događaja donosi fantastične rezultate 35 partnera BirdLifea s 1.865 događaja, 28.104 sudionika i više od 7,29 milijuna uočenih ptica, dodaje se.

Najbrojnije uočene vrste ptica – zeba, bjelolica guska i čvorak

Opažene su mnoge rijetke vrste poput žutonogog žalara (Calidris subruficollis) u Finskoj i Švedskoj, žalara šljukara (Calidris melanotos) u Mađarskoj, Finskoj ili Rumunjskoj, kostoberine (Gypaetus barbatus) u Švicarskoj, velike trepteljke (Anthus richardi) i šumske strnadice u Nizozemskoj, stepskog orla (Aquila nipalensis) u Uzbekistanu, rusogrle trepteljke (Anthus cervinus) u Litvi i Mađarskoj, te mnoge druge rijetke vrste (vidi tablicu s preliminarnim rezultatima).

U Hrvatskoj je na 10 lokacija uz pomoć 70 sudionika popisano 33847 ptica, od čega najviše u Kopačkom ritu (29804 ptica).

Najčešće je opažen čvorak (28510 jedinki), potom siva guska (1825) i veliki vranac (703).

Među ostalim najčešće opaženim pticama tijekom ovogodišnjeg Eurobirdwatcha u Hrvatskoj bili su gradski golub, divlja patka, vrabac, siva vrana, poljski vrabac, mali vranac i liska.

Na web stranici eurobirdwatch.eu dostupni su broj ptica, događaja i sudionika, a dojmovi i slike na Facebooku, priopćeno je iz Udruge Biom.

Ta je udruga jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Nakana udruge je očuvanje bioraznolikosti. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja i edukacije te provodi istraživanja. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode.

BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. Čine ju više od 120 BirdLife partnera diljem svijeta, s gotovo 11 milijuna podržavatelja, 7.000 lokalnih skupina za zaštitu prirode i 7.400 zaposlenih. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Eurobirdwatch, najbolji rezultati, ptice, rezultati,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE