Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Najkreativnije ideje za jaja kakva još niste vidjeli!

Bojanje uz pomoć pjene za brijanje, čipke, riže, laka za nokte, ženske čarape ... Mogućnosti koliko vam srce poželi!

Objavljeno 15.04.2019
Lucija Tokić

Stigli su i ti dani – obitelj je ponovno na okupu, svi su u zajedništvu i priprema se blagdansko veselje. Kao da smo jučer kitili bor i kuću ukrašavali lampicama, zar ne? Gdje je svo ovo vrijeme proletjelo da je već došlo doba kad beremo travu našim najmlađima za gnijezdo i uskršnjeg zeca. Kada je riječ o mališanima, jeste li već smislili poklon? Ukoliko niste, na linku pogledajte naše ideje koje će vam olakšati potragu – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Znamo kako je kada krene strka i zbrka oko spremanja kuće (ipak dolazi sva rodbina u goste), treba kuhati šunku, peći kolače i dakako – bojati jaja. Ne brinite, ove godine vam to može biti zaista lak zadatak uz naše savjete, a i ukoliko su vam dosadile uvijek iste boje i jednolična jaja – evo novih, kreativnih savjeta za jaja kakva još niste vidjeli… 🙂 – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

1.Bojanje jestivim bojama preko papirnatog ubrusa

Ovaj način je vrlo jednostavan. Skuhajte jaja i ohladite. Zamotajte ih jedno po jedno u papirnati ubrus. Navucite čiste gumene rukavice. Stavljajte izvana jestivu boju na ubrus. Bolje je ako se boje ne dodiruju. Nasprejajte vodom iz bočice s raspršivačem. Lagano stisnite ubrus rukom tako da se iscijedi višak vode. Položite u posudu i ostavite da se suše preko noći.

2.Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – izrada

 U plastičnu čašu ulijte vodu. Na površinu vode sipajte po nekoliko kapi lakova za nokte u željenim bojama. Uz pomoć čačkalice ili nekog štapića, lagano po površini izmješajte boje tako da dobijete zanimljivu šaru.

Prethodno skuhano jaje, lagano “provucite” kroz vodu tako da površinski sloj laka za nokte ostane zaljepljen za jaje. Ukoliko iz prve ne uspijete pokriti čitavu površinu jajeta, ostavite ga da se osuši, i proces ponovite na dijelu koji je ostao nepokriven. PRIPAZITE – ova tehnika prlja prste stoga vam savjetujemo gumene rukavice. Ipak, ako nemate rukavice, trebat će vam aceton da očistite višak laka sa prstiju. Jaje ostavite da se osuši, i dobili ste divno ukrašeno jaje mramornom tehnikom – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

3.Markeri i vlažne maramice

Na vlažnu maramicu markerima zajedno s djecom nacrtajte razne oblike. Što više boje bude na maramici, to bolje. Zatim omotajte jaje vlažnom maramicom i zatim (mame i tate), nježno stegnite maramicu na jajetu gumicom za zimnicu, ali pazite da ne razbijete jaje. Pustite da se jaja u potpunosti osuše, najbolje cijeli dan ako bojate ujutro, a ako bojate uvečer, cijelu noć. Kada je maramica suha, odmotajte i uživajte u mnoštvu boja!

4.Pomoću čipke

Stavite komadić čipke oko jajeta, pričvrstite i stavite u boju koju želite. Ostavite u boji prema uputstvima, izvadite i pustite da se malo osuši. Potom skinite čipku. 

5. Kako dobiti zanimljive motive?

Motive na obojenim jajima možete s lakoćom izraditi i tako da ih prije kuhanja omotate finom špagom ili oblijepite samoljepljivom trakom pa kad to nakon bojanja skinete, ostat će zanimljive bjeline. Prije bojanja jaja uvijek nježno očistite krpom, kako bi se boja bolje prihvatila, a poslije ih premažite uljem da dobiju lijep sjaj. 

6.Pjena za brijanje!

Napunite pladanj za pečenje s kremom za brijanje i izravnajte ju s gumenomšpatulom.

Nakapajte razne boje na kremu za brijanje (možete kombinirati po dvije ili tri boje i na taj način postići razne nijanse). Što više boje koristite, jaja će bolje upiti mramorne nijanse.

Pomoću čačkalice išarajte na kapanu boju po kremi za brijanje. 

Stavite gumene rukavice, uzmite tvrdo kuhano jaje i kotrljajte ga po obojenoj kremi.

Oprezno stavite namazana jaja na papirnate ručnike i ostavite da se osuše barem 20 minuta. Obrišite višak kreme za brijanje s papirnatim ručnikom kako biste vidjeli koji mramorni uzorak je ostao na jajima.

7. Riža

U posudu ili u čašu ide 1/4 šalice riže (nekuhane). Zatim na rižu posipajte već pripremljenom bojom za jaja. Stavite jaje unutra i poklopite ga. Cilj je dobro ga protresti kako bi se boja ravnomjerno rasporedila, ali ako je posuda preplitka, probajte ga što više uvaljati u  rižu. Izvadite jaje van da se osuše.

Tagovi: bojanje, jaja, Moja Akcija, MojaAkcija, Uskrs,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE

Close