Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Najtoplije australsko ljeto srušilo čak 200 klimatoloških rekorda!

Rekordno ljeto bilo je toliko toplo da su se voćke skuhale dok su još bile na drveću, kaže Amanda McKenzie iz Climate Council

Objavljeno 07.03.2019
Lucija Tokić

Više od 200 ekstremnih vremenskih rekorda srušeno je u Australiji u najtoplijem ljetu od početka mjerenja.

Tijekom australskog ljeta od prosinca do veljače zabilježene su rekordne vrućine i druge razorne klimatološke pojave, objavila je organizacija za okoliš iz Sydneya Climate Council.

U samo 90 dana zabilježeno je 206 srušenih rekorda širom Australije.

“Ljeto su obilježili dugi toplinski valovi koji su obuhvatili čitav kontinent, vreli dani, suša na istoku Australije i požari širom Australije”, navodi se u izvješću.

Požari su izbili mnogo ranije, trajali su dulje i gorjeli su u područjima koja nisu podložna požarima poput netaknutih prašuma u Tasmaniji i u Queenslandu. Izazvana je nepopravljiva šteta uz snažne oborine i poplave koje su pogodile sjeverni dio Queenslanda krajem siječnja i početkom veljače.

Rekordno ljeto bilo je toliko toplo da su se voćke skuhale dok su još bile na drveću, kaže Amanda McKenzie iz Climate Council.

“U Melbourneu na Australian Tennis Open odgađali su se teniski mečevi zbog visokih temperatura”.

“Australsko ljeto uobičajeno se povezuje s odmorom: roštiljima na otvorenom i dugim danima na plažama. No temperature koje su dosezale ponegdje 50 stupnjeva Celzija pretvorile su ljeto u tjeskobno godišnje doba”, dodaje McKenzie.

Australsko “najljuće ljeto” još je jedan primjer posljedica klimatskih promjena, dodaje ona i poručuje da bi australske vlasti trebale zaštititi ljude prestankom korištenja foslilnih goriva i prelaskom na obnovljive izvore energije.

Rekordno visoke temperature zabilježene su na 87 lokacija, a na 96 zabilježeno je najmanje ljetnih oborina od početka mjerenja.

U glavnom gradu Canberri zabilježeno je dosad najtoplije ljeto s 24 dana u kojima je temperatura bila 35 ili više celzijevih stupnjeva, što je pet puta više od ljetnog prosjeka.

Zračna luka u Port Augusti na jugu Australije zabilježila je najvišu temperaturu ovog ljeta koja je dosegnula 49,5 celzijevih stupnjeva 24. siječnja.

Najviša temperatura u prosincu zabilježena je u Marble Baru na zapadu Australije 27. prosinca kada je izmjereno 49,3 stupnja. Na tom području temperatura iznad 45 stupnjeva Celzija zabilježena je 32 ljetna dana.

U gradu Townsville u sjevernom Queenslandu tijekom deset dana zabilježeno je 1257 millimetara kiše čime je srušen prethodni rekord za više od  330 mm.

Prema nacionalnoj meteorološkoj službi prosječna ljetna temperatura bila je 2,14 stupnja Celzija iznad prosjeka.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: australija, ljeto, temperature, vrućine,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE