Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Nakon više desetaka uzastopnih dana bez oboljelih javljaju se slučajevi zaraženih

Nakon što 41 dan nije bilo novooboljelih u Slavonsko-požeškoj županiji, županijski stožer izvijestio je danas o dva nova slučaja

Objavljeno 12.05.2020
Ivona Amidžić

Stupanjem na snagu treće faze opuštanja epidemioloških mjera za sprječavanje širenja epidemije izazvane koronavirusom ukinute su propusnice za kretanje unutar Hrvatske, osim za Brač, pojednostavljeno je prelazženje granice, otvoreni su ponovno svi ugostiteljhski objekti, a djeca ponovno mogu u škole i vrtića. Uz mjere distanciranja i pojačane sigurnosti i higijene skoro se sve vratilo na staro.

No, odmah drugi dan imamo zanimljivu pojavu. Nakon više desetaka dana gdje su određene županije imale nula pozitivnih osoba na koronavirus javljaju se novooboljeli.

Zadarska županija

Nakon 16 dana negativnih nalaza na koronavirus, u Zadarskoj županiji dvije su nove pozitivne osobe, izvijestio je danas na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

Broj zaraženih na zadarskom području tako se popeo na 87, a 83 pacijenta su izliječena, rekao je Vicković i izvijestio da su novozaraženi iz Zadra i Biograda.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić rekao je kako je jedna oboljela osoba bila 2. svibnja na letu iz Frankfurta u Zagreb, odakle je došla informacija da su imali pozitivne radnike koji su se vraćali iz Švedske, pa je rečeno da se u Zadru putnici testiraju.

Istarska županija

Nakon 23 dana u kojima u Istri nije bilo novooboljelih od koronavirusa, ponovno je evidentirana jedna osoba pozitivna na koronavirus, izvijestio je danas Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je jutros da je unutar 24 sata ispitano 73 uzoraka brisa, od kojih je jedan bio pozitivan na koronavirus.

“Riječ je o stranom državljaninu, osobi iz samoizolacije, koja je 2. svibnja zrakoplovom iz Frankfurta doputovala u Zagreb. U istom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2”, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Požeško-Slavonska županija

Nakon što 41 dan nije bilo novooboljelih u Slavonsko-požeškoj županiji, županijski stožer izvijestio je danas o dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ante Vitalija na konferenciji za novinare rekao je da je riječ o dvije mlađe muške osobe, koje su stavljene u kućnu izolaciju na 28 dana, a njihovi kontakti u samoizolaciju.

Na pitanje novinara  Vitalija nije ni potvrdio niti demantirao odgovornost poslodavca za širenje zaraze među radnicima zbog načina na koji je organiziran njihov povratak u Hrvatsku -avionom iz Švedske do Zagreba, od Zagreba do kuće kombi vozilima.

S područja Požeško-slavonske županije još je jedna osoba iz skupine radnika koja se vratila iz Švedske, testiranje trećeg radnika je u tijeku i on se trenutačno nalazi u samoizolaciji na području Primorsko-goranske županije.

“Ovo je neodgovornost, nije korektno i nije moralno, da se u kombiju od osam do devet sjedala vozi pet do sedam osoba. Pozivam poslodavce da poštuju mjere zaštite. Vozilo ili dva više je bolje i  jeftinije za sve nas, a uz ovakvo putovanje od dva-tri sata, vjerojatnost je da će se netko i zaraziti”, istaknuo je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

(Hina)

Tagovi: oboljeli, opuštanje mjera, treća faza, zaraženi, županije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE