Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Napadnuta medicinska sestra, Komora oštro reagirala

Komora medicinskih sestara apelira na poslodavce da uvedu odgovarajuće mjere sigurnosti

Objavljeno 08.11.2018
Lucija Tokić

Hrvatska komora medicinskih sestara oštro je danas osudila najnoviji fizički napad pacijenta na medicinsku sestru, koji se dogodio prije dva dana u požeškoj bolnici, apeliravši na poslodavce da u zdravstvene ustanove uvedu mjere osiguranja koje bi medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, pružile nužnu razinu sigurnosti.

Medicinska sestra u požeškoj bolnici pretrpjela je lakše ozljede glave nakon što ju je 78-godišnji pacijent, navodno revoltiran dugotrajnim čekanjem u redu, napao odvijačem.

“Bilo kakav oblik prijetnji i napada na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike smatramo nedopustivim”, poručila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec.

Stoga apelira na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama uvedu odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, pružila nužna razina sigurnosti.

Također je neophodno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu.

Šepec upozorava kako novi slučaj nasilja spram medicinskih sestara još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke iz istraživanja koje je Komora provela u svibnju ove godine.

Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo je neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, dok devet posto ima tu službu samo tijekom noći.

“Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su izložene njihovu nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi ukazati na dubinu problema i nužnost njegova sustavnog rješavanja”, kaže Šepec.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: komora medicinskih sestara, napad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE