Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Napunite tanjur mesom i mršavite – i to ne samo danas! Moguće je!

Dijeta - jedna od težih riječi, iako nas čini lakšima ...

Objavljeno 01.05.2019
Antonela Verković

Dijeta – jedna od težih riječi, iako nas čini lakšima … Damo se kladiti da gotovo nitko ne može niti izbrojiti koliko dijeta postoji u današnje vrijeme… Povrtna, kupus, američka, engleska, kineska, bolnička, jabučna – naziva koliko vam srce poželi …

Danas kad uživamo u mesnim specijalitetima, posebice roštilju, dvorištem se šire mirisi mesa, a u glavi odzvanja pitanje – ‘Zašto ovako ne može biti svaki dan?’ Dragi mesoljupci, može! 🙂 Postoji nekolicina dijeta koje se baziraju isključivo na mesu, ukoliko niste znali, čitajte dalje! Ne mora samo 1.svibanj biti rezerviran za mesne specijalitete!

MESNE DIJETE

Mesna dijeta…još jedna od iznimno popularnih dijeta na svijetu iako je često osporavana zbog velikog naglaska na unosu proteina i zanemarivanju ostalih namirnica. Ugljikohidrati su izbačeni iz prehrane, odnosno njihov unos je uistinu minimalan. Dijeta je jako rigorozna i po unosu ostalih namirnica, a ne samo ugljikohidrata. Uz proteine se ne smiju jesti nikakvi prilozi; ništa što nije životinjskog podrijetla. Mesna dijeta, kao klasična proteinska dijeta, uspješna je u skidanju neželjenih kilograma, ali osim toga – pomaže u oblikovanju tijela jer su proteini glavni energent za mišiće i potrošnju masnog tkiva.

Postoje brojne inačice ove dijete, a jedne od najpoznatijih su Atkins dijeta ili proteinska dijeta.

Prehrana tijekom mesne dijete se dijeli u tri faze – uvod, provođenje dijete i gubitak kilograma te faza održavanja.

Faza uvoda traje dva tjedna i tada se ugljikohidrati ne bi smjeli unositi više od 20 g dnevno. Ne smiju se konzumirati voće, povrće bogato škrobom, žitarice, kruh, mliječni proizvodi (osim maslaca, vrhnja i tvrdog sira). Cilj joj je promjena metabolizma.

Za vrijeme druge faze povećavamo unos ugljikohidrata (kroz vlaknasto povrće), ali se konkretna količina zapravo bazira na svojevresnom ispitivanju samoga organizma – traži se prava kombinacija ugljikohidrata koja nas zadovoljava, a da tjelesna masa i dalje opada.

U ovoj fazi se dnevni unos ugljikohidrata povećava na 15 do 40 grama s time da se unutar toga raspona količina unesenih ugljikohidrata povećava iz tjedna u tjedan. Kako je unos ugljikohidrata izuzetno ograničen, počinju se topiti naslage sala. U ovoj fazi je moguće izgubiti oko 5 kilograma tjedno. Ukoliko dijetu držite 4 tjedna, mogli biste izgubiti do čak 20 kilograma!

U trećoj fazi povećavamo ali unos ugljikohidrata, ali do maksimalno 60 g dnevno. Osoba na dijeti bi trebala održavati taj unos i ostatak života kako bi zadržala željenu težinu.

Dukan dijeta voli meso

Princip Dukan dijete

Ova dijeta je visokoproteinska i niskokalorična.

Proteini se smatraju našim prijateljima. Bjelančevine se nakon unosa u organizam moraju, kao i sva ostala hrana, razgraditi na sastavne jedinice – aminokiseline. Ta razgradnja troši mnogo više energije nego je potrebno za razgradnju masti ili ugljikohidrata. To znači da ćemonakon visokoproteinskog obroka dulje biti siti, ali i da će organizam utrošiti više energije za njegovu razgradnju.

Ugljikohidrati, s druge strane, podižu razinu šećera u krvi koja zatim drastično pada, a to uzrokuje glad, čežnju za hranom i naviku da se gricka ono što je prvo pod rukom (obično slatkiše).

Dakle, dijeta se bazira na konzumiranju visokoproteinskih namirnica (krto meso, riba, perad, mliječni proizvodi) dok su ugljikohidrati rigorozno ograničeni, uključujući voće, škrobno povrće, mahunarke i integralne žitarice.

LCHF

Brojni pobornici ovog režima kažu kako je LCHF stil života, a ne samo dijeta. Ono što je posebno kod ovog režima jest to da je dopušteno i masno meso, što je rijetko slučaj …

Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom prirodnih masnoća, ne proteina. Masnoće su te koje ne unosimo dovoljno, zbog krivih prehrambenih smjernica i histerije oko kolesterola. Dakle, masnoća ne samo da nije štetna nego je neophodna za dobro zdravlje. Masnoća daje energiju, sitost i važne nutrijente – vitamine topive u mastima A, D, E i K2, te esencijalne masne kiseline. Ovih sastojaka u nemasnoj hrani nema, a potrebni su za sve biološke funkcije u tijelu. Ne trebate se bojati ni ustručavati masne hrane, već slobodno jedite i životinjske i biljne masnoće. Ono što je štetno su umjetne masti – rafinirana hidrogenizirana biljna ulja, margarini i industrijske prerađevine prepune trans-masnoća. Slobodno je jesti maslac, špek, masnije komade mesa, žumanjke, kokosovo ulje, maslinovo ulje, orašaste plodove. Povećanim unosom masnoće postići ćete regulaciju apetita i stabilizaciju šećera u krvi.

Kada promijenimo način prehrane tako da smanjimo unos ugljikohidata i povećamo unos zdravih prirodnih masti (LCHF low carb high fat), dolazi do stabilizacije šećera u krvi a time i inzulina, pa se masne naslage oslobađaju i troše za energiju. Više nema pada šećera u krvi i česte gladi, pa mnogi doživljavaju da im je i dva obroka u danu dovoljno, a više od tri puta na dan zaista nema potrebe jesti. Dolazi do regulacije hormona sitosti leptina i hormona gladi grelina, apetit se smiruje i porcije hrane spontano smanjuju. Na LCHF se zapravo jede količinski manje, a sitije.

Dijete koje uključuju veće količine mesa – dopuštene namirnice

  • Sve vrste mesa (teletina, junetina, piletina, puretina, patka, guska, janjetina, divljač, sve vrste iznutrica), kao i mesne prerađevine (kobasice, hrenovke, čvarci, sušeno meso…)
  • Jaja
  • Sve vrste ribe (morska, slatkovodna, konzervirana) i morskih plodova.
  • Sve vrste salata i povrća (osim onog s visokim udjelom škroba) . Mogu biti začinjene soli, paprom, uljem, octom
  • Bilo koje jestive gljive
  • Tvrdi sir

PREDNOSTI I NEDOSTACI

Uz unošenje veće količine proteina nećete osjećati glad, a i oni su glavni saveznici u izgradnji mišića – što je veliki plus. Ipak, Ukoliko pripadate onima koji su navikli na povećani unos ugljikohidrata u normalnoj prehrani (tjestenine, riže, krumpira, slatkiša, itd) te onima koji se bore s hipoglikemijom (nizak šećer u krvi), a prakticirate ovu dijetu – mogli biste imati problema sa slabosti, malaksalosti i nesvjesticama, obzirom da je ova prehrana smanjuje šećer u krvi. Također, prehrana je nedovoljno raznolika i time je smanjen unos neophodnih vitamina i minerala pa su potrebni suplementi u prehrani.

 

OPREZ!

Zbog manjeg unosa voća, postoji mogućnost da dođe do nedostatka vitamina u vašem organizmu pa je unošenje vitamina kroz dodatke prehrani nužno.

Neke studije pokazuju kako prevelika količina proteina iz proteinske dijete može stvarati opterećenje bubrezima i jetri, no još ne postoje dokazi za to. U svakom slučaju se prije korištenja ove, ali i bilo koje druge dijete, posavjetujte sa svojim liječnikom.

Savjetujemo uzimanje multivitaminskih tableta s obzirom na to da se ovom prehranom ne unosi dostatna količina vitamina i minerala (posebice vitamina A, B, C i E te kalija i magnezija).

Ni slučajno nemojte kretati s ovim režimom ukoliko se unaprijed niste savjetovali s liječnikom jer unatoč svim povlasticama koje donosi, zna biti opasna za organizam! Također, nemojte pretjerati ni sa čim, a posebice ne s restrikcijama! Umjerenost je ključ, a i raznovrsnost namirnica u prehrani! Stoga, sve i da se odlučite za ovu dijetu, nemojte ju provoditi predugo!

FOTO: Pixabay

 

Tagovi: dijeta, hrana, meso, prehrana, roštilj, zdravlje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE