Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Natječaj za alternativne načine i modele poslovanja za “kreativce”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako se natječaj ove godine raspisuje s posebnim ciljem prilagodbe kulturnog i kreativnog sektora novonastalim okolnostima

Objavljeno 12.06.2020
Ivona Amidžić

Na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore je u HGK održana edukacija za prijavitelje na javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za ovu godinu.

Riječ je o osam milijuna kuna bespovratnih sredstava za izvedbene umjetnosti, književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti.

Natječaj je usmjeren na osmišljavanje i uspostavu alternativnih načina i modela poslovanja kojima bi se ublažio negativni utjecaj pandemije koronavirusa na likvidnost kulturnih i kreativnih industrija.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako se natječaj ove godine raspisuje s posebnim ciljem prilagodbe kulturnog i kreativnog sektora novonastalim okolnostima.

“Svjesni smo da, u razdoblju nakon zatvaranja i krize, pokretanje poslovnih aktivnosti poduzetnika zahtjeva dodatne troškove, pa je natječaj koji je otvoren do kraja lipnja namijenjen kako bi se olakšali i amortizirali ti troškovi”, istaknula je.

Ministarstvo kulture u rebalansu i preraspodjelama nije smanjivalo svoje izdatke ni na jednoj stavci, kod nakladništva su realizirali prvu rundu otkupa, a sada slijede poticaji za književno stvaralaštvo.

Obuljen Koržinek je rekla kako su u natječaju redefinirane minimalne i maksimalne pojedinačne potpore, od 30.000 do 350.000 kuna, te je ukinuto ograničenje da se ne mogu prijaviti oni koji ima više od dva milijuna prihoda godišnje.

Kriteriji natječaja namjerno su ostali otvoreni i fleksibilni jer nitko ne može predvidjeti potrebe korisnika u prilagodbi novim okolnostima.

Nova linija povoljnih kredita za kulturne i kreativne industrije

Obuljen Koržinek kaže da je u suradnji s Ministarstvom financija razrađen novi instrument pomoći, program izvanrednih mjera državne potpore za kulturne i kreativne industrije, čiji je ciljani iznos 300 milijuna kuna.

“Radi se o stopostotnim državnim jamstvima za zajmove koje će poduzetnici podizati pri komercijalnim bankama do iznosa od 800.000 eura, putem HAMAG BICRO-a. Krediti će imati poček od godinu dana, rok otplate vjerojatno pet do šest godina, uz iznimno niske kamatne stope”, naglasila je.

Riječ je o instrumentima koje je Europska komisija stavila na raspolaganje državama članicama za pomoć u borbi s posljedicama koronakrize.

“Cilj nam je omogućiti likvidnost i opstanak velikom broju malih i srednjih poduzetnika koji će se naći u poteškoćama kada sustav potpora bude završen, a aktivnosti se ne vrate u punom opsegu”, objasnila je ministrica.

Potpredsjednik HGK-a za industriju i energetiku Tomislav Radoš ustvrdio je kako je Komora odavno prepoznala važnost kulturnih i kreativnih industrija koje u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi i imaju veliki izvozni potencijal.

“Zato konstantno s predstavnicima Vlade pokušavamo pronaći najbolja i najučinkovitija rješenja da kreativcima olakšamo borbu s krizom. Jedan od rezultata tih dogovora je i ovaj javni poziv“, istaknuo je.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina ocijenio je da su u krizi imali kvalitetnu suradnju i komunikaciju s Ministarstvom kulture i izrazio zadovoljstvo najavljenim sredstvima za poduzetništvo u kulturi.

Izvijestio je da će se u idućem razdoblju fokusirati na domaće sajmove knjiga, Mediteranski festival knjige u Splitu u rujnu i Interliber. Ostavili su odškrinuta vrata za Beograd i Frankfurt, no festival u Sarajevu je otpao.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: bespovratna sredstva, kreativne industrije, kultura, ministrica kulture, natječaj, Nina Obuljen Koržinek, potpore, umjetnost,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE