Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

NATO u visoku pripravnost stavlja više od 300.000 vojnika

To je najveći porast od Hladnog rata. Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, također je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO-a koje su najbliže Rusiji

Objavljeno 27.06.2022
Andrija Lukretić

NATO će značajno povećati broj snaga u visokoj pripravnosti na više od 300.000 s dosadašnjih 40.000. To je najveći porast od Hladnog rata. Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, također je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO-a koje su najbliže Rusiji.

“Transformirat ćemo snage za odgovor”

Odluke će biti iznesene na značajnom summitu NATO saveza ovog tjedna u Madridu.

“Transformirat ćemo snage za odgovor NATO-a i povećati broj naših snaga visoke spremnosti na više od 300.000”, rekao je Stoltenberg novinarima.

NATO snage za odgovor trenutno broje oko 40.000 vojnika, mornara i zračnog osoblja. Bit će promijenjeno i njihovo ime te će se snage od sada zvati “Allied Reaction Force”, piše Sky News.

“Rusija predstavlja prijetnju našoj sigurnosti”

Stoltenberg je najavio da će u novom Strateškom konceptu koji će saveznici usvojiti u Madridu Rusija biti definirana kao “najveća i izravna prijetnja našoj sigurnosti”.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

“To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima”, rekao je Stoltenberg.

Prvi put će spomenuti Kinu

Prvi put u Strateškom konceptu spomenut će se i Kinu i izazove koje Peking predstavlja za članice NATO-a.

Još uvijek je nejasno hoće li se riješiti pitanje turske blokade za primanje Finske i Švedske u NATO. Stoltenberg je rekao da se na tome intenzivno radi, da će biti sastanaka i u Madridu, ali da “ne može obećati da će blokada biti uklonjena”.

Najavio je da će se u utorak u Madridu sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, finskim Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Tagovi: nato, rat, rusija, snage u pripravnosti, ukrajina, vojnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE