Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Nedostatak vitamina K ponavljajuća pojava kod umrlih od COVID-19

Liječnici otkrili povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica covida-19

Objavljeno 11.06.2020
Ivona Amidžić

Nizozemski znanstvenici su u pacijenata koji su umrli od posljedica covida-19 ili su primljeni na odjel intenzivne skrbi s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, koji se nalazi u špinatu, jajima, tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni, što potiče nadu u to da bi promjena u načinu prehrane mogla pridonijeti borbi protiv ove bolesti.

Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici Canisius Wilhelmina u nizozemskom gradu Nijmegenu, otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica covida-19, piše Guardian.

Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulira zgrušavanje te bi pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća.

Nizozemski su istraživači studiju predali na recenziju i sada traže financijska sredstva za pokretanje kliničkog ispitivanja.

Dr. Rob Janssen, znanstvenik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije potaknuti što veći unos vitamina K u organizam oboljelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lijekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

“Savjetovao bih uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj je nutrijent dobar za krvne žile, kosti i vjerojatno za pluća”, pojasnio je.

“Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u špinatu, brokuli, zelenome lisnatom povrću, u borovnicama te u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbira K2, a ima ga puno u nizozemskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni.”

“Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto, karakteristične ljepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je.

“Surađivao sam s japanskom znanstvenicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim dijelovima Japana, u kojima stanovnici konzumiraju puno nattoa, nije bilo zabilježenih slučajeva smrti od covida-19”, dodao je Janssen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Maastrichtu, jednim od najvećih europskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvožilnog sustava. Znanstvenici su proučavali stanje i razvoj bolesti 134 pacijenta hospitalizirana zbog covida-19 između 12. ožujka i 11. travnja, zajedno s kontrolnom skupinom od 184 pacijenta starije životne dobi koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

“Namjera nam je nasumično odabrati pacijente koji boluju od covida-19 te im odrediti placebo terapiju ili terapiju vitaminom K, koji je vrlo siguran za upotrebu u općoj populaciji. Davat ćemo im vitamin K u visokim dozama koji će aktivirati protein toliko značajan za zaštitu pluća te ćemo nastojati ustanoviti u kolikoj je mjeri učinkovit”, rekla je koautorica studije, dr. Jona Walk.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: COVID-19, jaja, koronavirus, smrt, špinat, upala pluća, vitamin k, zgrušavanje krvi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE