Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Nekoliko tisuća ”žutih prsluka” ponovno je na ulicama Pariza!

Sve je počelo zbog planova za povećanje poreza na gorivo, a uskoro su prosvjedi prerasli u nezadovoljstvo zbog lošeg životnog standarda, troškova i još mnogočega...

Objavljeno 02.02.2019
Antonela Verković

Nekoliko tisuća “žutih prsluka” prošlo je u mimohodu ulicama Pariza i drugih francuskih gradova u subotu, 12. vikenda prosvjeda protiv vlade usprkos anketama koje ukazuju na oporavak rejtinga predsjednika Emmanuela Macrona.

Prosvjedi su počeli sredinom studenoga zbog planova za povećanje poreza na gorivo a uskoro su prerasli u nezadovoljstvo zbog sve lošijeg životnog standarda i povećanja troškova života, sve veće nejednakosti i jaza između bogate elite i radničke klase u kojemu je srednja klasa, kako su istaknuli “žuti prsluci” i njihovi pobornici, posve iščeznula. Svake subote na ulice gradova izlazili su deseci tisuća prosvjednika diljem Francuske.

Vlada je u petak upozorila da se policija u slučaju nasilja neće ustručavati koristiti oružjem poznatim kao ‘Flash Ball’ nakon što je to odobrio najviši francuski administrativni sud. Riječ je o specijaliziranom obrambenom ručnom oružju, poznatom po francuskom akronimu LBD (“lanceur de balle de défense”), odnosno Flash Ball po proizvođaču tog oružja.

Flash Ball je osmišljen u Francuskoj za suzbijanje uličnih nereda i borbu protiv ‘urbanog nasilja’. Najnoviji model LBD40 ispaljuje ‘projektile’ od pjene teške 95 grama promjera 40 mm, koji su efikasni na udaljenosti do 30 metara. To streljivo ne bi trebalo biti smrtonosno, ali su posljednjih mjeseci njime teže ozlijeđeni brojni prosvjednici – prošlog tjedna jedan je prosvjednik u Bordeauxu pogođen u sljepoočnicu i nakon toga je pao u komu. Flash Ball je izumljen početkom devedesetih godina, a najnoviji model LBD40 smatra se dosad najsigurnijom varijantom.

Prosvjednici su u subotu odali počast ozlijeđenima proteklih mjeseci, osudivši primjenu tog i sličnog streljiva koje je zabranjeno u većini Europe.

Oko tisuću policajaca je ozlijeđeno, kao i oko 1700 prosvjednika od početka prosvjeda, pokazuju službeni podaci.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Macronov rejting počeo oporavljati nakon što je pokrenuo konzultacije u pokušaju da okonča prosvjede.

(Hina)

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Tagovi: flash ball, pariz, prosvjed, žuti prsluci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE