Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Nesvakidašnja avantura kanuom koju će par pamtiti cijeli život! – piše OsijekNEWS

Par odvažnih avanturista iz Donje Dubrave 5 dana se vozio kanuom preko Ušća Mure i Drave pa sve do Aljmaša na Dunavu!

Objavljeno 10.08.2018
Antonela Verković

Par odvažnih avanturista iz Donje Dubrave odlučili su se za nesvakidašnje putovanje i avanturu kanuom koju će pamtiti cijeli život! Uz srdačnu pomoć prijatelja iz udruge ZEUS koji su pomogli opremom i logistikom ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana. Opremili su se kvalitenim čamcem, prslucima i kamping opremom, a uz sebe su imali još i potrebne rekvizite i trodnevne količine vode i hrane – što im je stvaralo dodatan teret, ali ove hrabre avanturiste ni teška prtljaga nije spriječila u veslanju! Veslali su čak od od skele u Donjoj Dubravi preko Ušća Mure i ušća Drave do Aljmaša na Dunavu.

Goran i Petra prva dva dana prelazili su prosječnih 40 riječnih kilometara dnevno. Nakon toga prevaljuju nešto više pa čak i rekordnih 57 rkm na dan i time dobivaju prednost koja im je bila toliko potrebna da bi do cilja stigli na vrijeme tj. na svadbu Goranove sestre. U nastavku prolaze kroz dva jača ljetna nevremena praćena grmljavinom i snažnim pljuskom.

To im ne čini nikakve probleme, tim je više njihovo iskustvo danas veće.

Dok je Goran istu rutu prevalio još 2000. godine kad je u regati sudjelovalo 35 ljubitelja prirode u mješovitim plovilima, za Petru je ovo bila prva takva ekspedicija. Unatoč sumnjivoj prognozi odlučili su krenuti u podne u subotu, 28. srpnja 2018.i nisu pogriješili.

AVANTURE TIJEKOM PUTOVANJA

Putem, osim što su veslali, imali su vremena i pratiti divlji svijet. ‘Snimili su’ obitelj vodomara koja podučava mladog ptiča kako loviti ribu pa od pitomog ranojutarnjeg umivanja dabra, preko borbe grabežljivih orlova za ribom do susreta s divljom svinjom na rijeci i posve neugodnog javljanja i zavijanja čopora čagljeva kratko iza ponoći.

Kad su već mislili da ništa posebnije od onog što su već doživjeli ne može dogoditi, iza jednog meandra, s jednog sasvim pitomog i običnog spruda promatra ih čak 13 crnih roda. To rijetko tko doživi jer gotovo nitko ne prolazi ovu dionicu na ovako prirodan način, veslajući u kanuu i bez motora. Kad se spuštaju grupe u motoriziranim čamcima tada se zbog buke životinje sklanjaju i sudionici propuštaju ovakve čarobne i izuzetne doživljaje.

PETRA I GORAN O PUTOVANJU

Petra je navela kako joj je ova avantura bila puno draža od bilo kakvog odmora na moru. Kako i ne bi, kad je doživjela nesvakidašnje iskustvo, živjela zaista nesvakidašnjim životom nekoliko dana i vidjela toliko prirodnih ljepota koje inače ne bi imala prilike doživjeti.  Šteta je što za ove lokacije ne postoji način da ih posjete veći broj ljubitelja prirode. Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka nema drugih mjesta koja su dostupna široj javnosti što je za gotovo 250 km vrlo slaba i oskudna ponuda. Iz kanua je pogled na svijet životinja, ali i prirodnih ljepota, puno bolji i pruža doživljaj kao da ste dio toga svega, a ne samo puki prolaznik ili turist.

Umor, otežana mogućnost za zadovoljenjem osnovnih životnih potreba, vremenske neprilike i brojne druge opasnosti – ništa nije spriječilo ovaj hrabri par željan avanture da doživi iskustvo života. Kako su i sami naveli, svaka prepreka s kojom su se susreli danas čini njihovo iskustvo i uspomene većima i posebnijima.

AVANTURA ZA KOJU SE VRIJEDI USUDITI!

Vrijedi se usuditi, vrijedi pokušati i riskirati! Oni su pravi primjer za to, a i izuzetno smo ponosni na toliki broj prirodnih ljepota koje ima Lijepa Naša. Drava je zaista pravi užitak za doživjeti, puna života i iznenađujuće lijepih prostranstava. Na nekim mjestima zastaje dah od ljepote kombiniranih nepreglednih pješčanih sprudova s najsitnijim šljunčanim plićacima i gustom šumom bijelih vrba. Vjerujemo kako većina toga nije bila niti svjesna jer nema puno prilika za vidjeti tako nešto. Mi se nadamo još većem razvoju turizma i u tim krajevima i čestitamo Goranu i Petri na hrabrosti, a i svemu što su prošli i doživjeli!

A vi, ukoliko ste zainteresirani za ovakve ili slične avanture javite se u udrugu ZEUS i tražite dodatne informacije koje će vam ih rado podastrijeti. Pozivaju i na brojne aktivnosti kao što su ljetni spustevi rijekama Murom i Dravom, humanitarni spust za udrugu Prvi korak i adrenalinski Zimski spust u Donjoj Dubravi koji svake godine organiziraju u siječnju.

Sve doživljaje s veslanja Mura-Drava-Dunav objavljivali su na kraju dana na Petrinom facebook profilu gdje njihove doživljaje i dnevnik prati blizu 2.000 osoba.

Izvor teksta i fotografije: Muralist.hr

Tagovi: avantura, drava, kanu, mura,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE