Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a: poslodavac može zabraniti nošenje muslimanske marame

"Poslodavac u okviru politike neutralnosti može zabraniti svojim zaposlenicima nošenje vidljivih vjerskih simbola"

Objavljeno 26.02.2021
Ivona Amidžić

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a smatra da poslodavac u okviru politike neutralnosti može zabraniti svojim zaposlenicima nošenje vidljivih vjerskih simbola poput muslimanske marame za glavu, objavio je u četvrtak Sud.

Nezavisni odvjetnik Athanasios Rantos objavio je svoje mišljenje u predmetima koje su pred sud iznijeli Radni sud u Hamburgu te njemački Savezni radni sud.

Jedna odgajateljica u dječjem vrtiću odlučila je nositi maramu za glavu, a njemačka ustanova za upravljanje vrtićima WABE tražila je da skine maramu, pozivajući se na svoju službenu uputu o načelu neutralnosti koja se odnosi na sve zaposlenike koji su u kontaktu s klijentima. Zaposlenica je odbila to učiniti.

Drugi slučaj odnosi se na blagajnicu zaposlenu u lancu drogerija MH, koja je nakon povratka s porodiljnog dopusta odlučila nositi maramu koju prije nije nosila. Ona je također odbila zahtjev poslodavca da se pojavi na radnom mjestu bez vidljivih vjerskih simbola.

Ta dva njemačka suda odlučila su tražiti pravorijek Suda EU-a o tome jesu li interna pravila tih poslodavaca u skladu s Direktivom o jednakom postupanju pri zapošljavanju i obavljanju zanimanja.

Nezavisni odvjetnik Rantos pozvao se u svojem mišljenju na dvije prethodne presude Suda EU-a prema kojima “zabrana nošenja bilo kakvog vidljivog simbola političkih, svjetonazorskih ili vjerskih uvjerenja na radnom mjestu, koja proizlazi iz internog pravila privatnog poduzetnika, ne predstavlja izravnu diskriminaciju na temelju vjere ili uvjerenjâ u pogledu zaposlenika koji zbog vjerskih zapovijedi o pokrivanju poštuju određena pravila odijevanja”.

Nezavisni odvjetnik smatra da “zabrana nošenja tih simbola može osigurati dobru primjenu politike neutralnosti, pod uvjetom da se ta politika uistinu slijedi na dosljedan i sustavan način”.

Što se tiče malih, vidljivih ili nevidljivih simbola, nezavisni odvjetnik drži da nije na Sudu da pruži definiciju izraza „mali”, s obzirom na to da kontekst u kojem se simbol nosi može imati ulogu, ali ističe da islamska marama za glavu nije mali vjerski simbol.

Dodaje da je na nacionalnom sudu da u svakom slučaju zasebno preispita situaciju.

Nezavisni odvjetnik utvrđuje da, iako je zabrana nošenja na radnom mjestu svih vidljivih simbola političkih, svjetonazorskih ili vjerskih uvjerenja dopuštena, poslodavac je također slobodan u okviru slobode poduzetništva zabraniti samo nošenje upadljivih i velikih simbola takvih uvjerenja.

Nezavisni odvjetnik zaključuje da se interno pravilo privatnog poduzetnika kojim se u okviru njegove politike neutralnosti zabranjuje samo nošenje upadljivih i velikih simbola političkih, svjetonazorskih ili vjerskih uvjerenja na radnom mjestu može opravdati. Takva politika zabrane treba se provoditi na dosljedan i sustavan način, što je na sudu koji je uputio zahtjev da provjeri.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a, oni ne zastupaju ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Njihovo mišljenje ne obvezuje Sud, iako u praksi sudske odluke većinom slijede njihova mišljenja. Sada su na redu suci Suda EU-a, koji počinju razmatrati ove predmete.

(Hina)

foto:

Tagovi: muslimanska marama, neutralnost, odvjetnik, poslodavac, sud eu, vjerski simboli, zabrana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE