Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Nijemci sve negativniji prema podnositeljima zahtjeva za azilom

Svaki drugi ispitanik ima negativan stav

Objavljeno 25.04.2019
Lucija Tokić

Njemačko društvo politički skreće udesno a to se, među ostalim, primjećuje i kada je u pitanju negativni stav prema izbjeglicama prema kojima svaki drugi ispitani gaji negativan stav, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak.

„Desno populistička stajališta su se ustalila u ‘mainstreamu’ društva koje gubi tlo pod nogama i svoju demokratsku orijentaciju“, stoji u studiji koju je provela zaklada Freidrich Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranici Njemačke (SPD).

To se posebice očituje u dijelu ispitivanja koje se bavi odnosom prema strancima.

Posebice je porastao broj onih koji sNjemačko društvo politički skreće udesno a to se, među ostalim, primjećuje i kada je u pitanju negativni stav prema izbjeglicama prema kojima svaki drugi ispitani gaji negativan stav, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak.

„Desno populistička stajališta su se ustalila u ‘mainstreamu’ društva koje gubi tlo pod nogama i svoju demokratsku orijentaciju“, stoji u studiji koju je provela zaklada Freidrich Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranici Njemačke (SPD).

To se posebice očituje u dijelu ispitivanja koje se bavi odnosom prema strancima.

Posebice je porastao broj onih koji se negativno odnose prema osobama koje u Njemačkoj traže azil. Njihov postotak je prvi put premašio 50 posto tako da se 54 posto ispitanih negativno odnosi prema osobama koje dolaze u Njemačku u potrazi za azilom.

Ispitani su bili suočeni s tvrdnjama poput: „U Njemačkoj živi previše stranaca“, „Većina podnositelja zahtjeva za azilom uopće nije progonjena“ ili „Vlasti nam pokušavaju sakriti istinu o izbjeglicama“.

Istodobno je i primjetna pojačana podložnost za teorije zavjera. 45 posto ispitanih smatra da tajne organizacije utječu na donošenje političkih odluka a četvrtina vjeruje da politika i mediji slijede iste interese tj. da tajno surađuju zbog obostrane koristi.

No autori studije ističu i neke kontradiktorne stavove i istodobno bilježe pad stupnja odbojnosti naspram homoseksualaca i beskućnika. Negativan stav naspram ovih društvenih skupina je u pravilu prije bio povezan i s ksenofobijom.

„Mnogi ispitani se zalažu za više demokracije i sloboda izražavanja, ali istodobno zastupaju i desno-populističke ideje“, stoji u studiji.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: azil, ispitanici, migranti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE