Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Nizozemska voljna primiti migrante sa Sea-Watcha 3

Nizozemska je isprva, poput Italije, Malte i Španjolske, odbila primiti migrante sa Sea-Watcha 3 koji je u vlasništvu njemačke nevladine organizacije.

Objavljeno 02.01.2019
Marko Leskovar

Nizozemska je u srijedu priopćila da je voljna primiti dio od 32 migranta s broda Sea-Watch 3 koji plovi pod nizozemskom zastavom, a od kraja prosinca je na Sredozemnom moru.

“Nizozemska je rekla da je voljna eventualno primiti prihvatljiv dio migranata s broda Sea-Watch 3 uz uvjet da druge europske zemlje učine isto”, rekao je Lennart Wegewijs, glasnogovornik nizozemskog ministarstva sigurnosti i pravosuđa.

Nizozemska je isprva, poput Italije, Malte i Španjolske, odbila primiti migrante sa Sea-Watcha 3 koji je u vlasništvu njemačke nevladine organizacije.

Sea-Watch 3 plovi od 22. prosinca s 32 migranta – među kojima je troje malene djece, troje tinejdžera bez roditeljske pratnje i četiri žene – iz Nigerije, Libije i Obale Bjelokosti.

Wegewijs je objasnio da su u tijeku pregovori s Europskom komisijom i nekoliko europskih  zemalja koje traže rješenje.

Zbog oluje koja je ponovo zahvatila taj dio Sredozemlja, putnici i posada traže sigurnu luku, objavila je u srijedu na Twitteru njemačka nevladina organizacija Sea-Watch.

“Nemamo kapaciteta ni resursa da bismo se dalje nosili s ovom situacijom”, napisao je liječnički tim s broda u “hitnom zahtjevu” upućenom u utorak.

U subotu je i Njemačka izjavila da je spremna primiti dio migranata da ih podijeli s drugim europskim zemljama, kao što je već bilo u lipnju kada je nova talijanska vlada zatvorila svoje luke za iskrcaj migranta.

“Potrebno je strukturno i kolektivno rješenje. Ti brodovi ne mogu samo prevoziti migrante unatoč uvjetima prihvata europskih zemalja i u zadnji čas zahtijevati pomoć”, rekao je Wegewijs te poručio “Lopta je sada u polju Europske komisije”.

Tagovi: brod, nizozemska, sea watch,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE