Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Njemačka bi uskoro mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije njemački državljanin

Najizgledniji kandidat za tu dužnost u sjevernonjemačkoj luci Rostock lokalni poduzetnik i danski državljanin Claus Ruhe Madsen

Objavljeno 23.05.2019
Lucija Tokić

Njemačka bi uskoro mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije njemački državljanin jer je najizgledniji kandidat za tu dužnost u sjevernonjemačkoj luci Rostock lokalni poduzetnik i danski državljanin Claus Ruhe Madsen, koji dobre izglede za pobjedu može zahvaliti i potpori Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

„Danci su vrlo pragmatičan narod. Mi volimo male korake umjesto da pričamo o velikim projektima“, isticao je Madsen tijekom svoje predizborne kampanje, čiji zaštitni znak je bio dijeljenje čarapa u pješačkoj zoni Rostocka, nekadašnje najveće luke bivše Njemačke Demokratske Republike.

Madsen se nada da će na izborima ove nedjelje osvojiti dovoljno glasova i za drugi krug sredinom lipnja. Lokalni trgovac namještajem vjeruje i da će mu njegovo poslovno iskustvo pomoći u zadobivanju povjerenja građana.

U Rostocku se, zajedno s izborima za Europski parlament, održavaju i lokalni izbori, a dosadašnji gradonačelnik Roland Methling nije se ponovno kandidirao zbog poodmakle dobi.

Glavni Madsenov konkurent je kandidat stranke reformiranih DDR komunista Steffen Bockhahn, koji svom protivniku najviše zamjera nedostatak iskustva u upravljanju.

Na sjeveru Njemačke živi danska nacionalna manjina s oko 50.000 pripadnika. Madsen, međutim, ne pripada ovoj manjini, nego je 1972. rođen u Kopenhagenu te je zbog posla preselio u Njemačku.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: gradonačelnik, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE