Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Njemačka: Danas odluka o sukobu između CDU-a i CSU-a

„Mi svi priželjkujemo dogovor i zajednički nastavak rada“, priopćilo je predsjedništvo CDU-a u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice

Objavljeno 02.07.2018
Alan Srčnik

Sukob između sestrinskih stranaka Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) oko migracijske politike trebao bi biti okončan u ponedjeljak poslijepodne sastankom šefova stranaka Angele Merkel i Horsta Seehofera nakon što je Seehofer u noći s nedjelje na ponedjeljak prvo ponudio ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova i predsjednika CSU-a, a potom ju povukao.

„Mi svi priželjkujemo dogovor i zajednički nastavak rada“, priopćilo je predsjedništvo CDU-a u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice.
Seehofer je nakon dugog sastanka predsjedništva CSU-a koji je započeo u nedjelju poslijepodne, ponudio svoju ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova i predsjednika CSU-a zbog neslaganja s nekim dijelovima stranke. Kasnije je povukao ostavku i naglasio kako o njegovoj političkoj budućnosti odlučuje ishod razgovora s kancelarkom u ponedjeljak poslijepodne.
„To je posljednja prilika“, rekao je Seehofer a kako prenose njemački mediji.
Bavarski premijer i jedan od čelnika CSU-a Markus Soeder istaknuo je spremnost svoje stranke na kompromise.
„Mi smo spremni na kompromise. Oni su u politici nužni. Mi ne želimo izići iz vlade i raspustiti zajednički zastupnički klub Unije CDU/CSU“, rekao je Soeder u Passauu.
Sukob stranaka Unije CDU/CSU oko pitanja izbjeglica i tražitelja azila, kulminirao je prije nešto više od dva tjedna kada je novi ministar unutarnjih poslova htio predstaviti svoj plan za migraciju koji je uključivao i zatvaranje njemačkih granica za one izbjeglice koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije. To je kancelarka odbila ukazujući na potrebu dogovora s europskim partnerima.
Angela Merkel je na summitu EU-a prošlog tjedna postigla dogovor s većinom članica EU-a o povratku izbjeglica što Seehoferu nije dovoljno.
„Dogovori na EU razini se na poklapaju s našim zahtjevima“, rekao je Seehofer proteklog vikenda.
Predstavnici koalicijskog partnera Unije CDU/CSU na saveznoj razini, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) oštro kritiziraju ponašanje manje demokršćanske stranke iz Bavarske i traže okončanje sukoba koji već tjednim prijeti raspadom savezne vlade koja je nakon mukotrpnih pregovora formirana prije tri mjeseca.

(Hina)

Tagovi: cdu, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE