Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Njemački tisak o hrvatskom slavlju

 Frankfurter Allgemeine Zeitung hvali nenasilnu atmosferu prilikom dočeka i zemlji koja je u "slavljeničkom transu".

Objavljeno 17.07.2018
Antonela Verković

Mediji s njemačkog govornog područja su s velikim simpatijama popratili slavlje u Hrvatskoj na dočeku nogometne reprezentacije ali ne propuštaju spomenuti ni sporne trenutke poput sudjelovanja Marka Perkovića Thompsona u završnom slavlju.

“Iz svih dijelova zemlje su Hrvati, jedan dan nakon izgubljenog finala svjetskog prvenstva došli u glavni grad kako bi drugoplasiranim junacima priredili jedinstveni doček. Jedinstven poput učinka ove momčad i jedinstven poput ushićenja u koje su ubacili zemlju”, piše Berliner Zeitung u utorak i dodaje kako “vjerojatno nikada u sportskoj povijesti” jedna zemlja nije toliko proslavila jedan poraz. Autor zaključuje kako je hrvatska zemlja koja jednostavno ne želi prestati slaviti.

Istodobno autor ukazuje i na neke kontradikcije poput činjenice da je Ivan Rakitić slavio pjevača Marka Perkovića Thompsona, u čijim pjesmama “Srbi ne prolaze najbolje”, a da je isti taj igrač tjedan dana prije štitio srpskog tenisača Novaka Đokovića koji je u svojoj zemlji napadan zato što je rekao da navija za Hrvatsku.

Švicarski dnevnik Neue Züricher Zeitung isto tako govori o “najvećem slavlju za gubitnike jednog meča u povijesti sporta” i ukazuje na to da ovog tjedna u Hrvatskoj ništa neće biti kao inače. “Svjetsko prvenstvu je gotovo no u Hrvatskoj se slavlje nastavlja: nakon Zagreba na programu su dočeci i u ostalim gradovima Hrvatske”. U članku se citira i jedna “postarija gospođa drhtavog glasa” koja je također dočekala hrvatske reprezentativce. “Oni su zemlji vratili samopoštovanje i samopouzdanje”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung hvali nenasilnu atmosferu prilikom dočeka i zemlji koja je u “slavljeničkom transu”.

“Slavlje od nedjelje nastavljeno je jednostavno u ponedjeljak ujutro. Ili nije bilo ni prekidno tijekom noći. Jer kakvog smisla ima raditi pauzu kada je ovako i onako drugi dan na redu opet slavlje”, piše FAZ.

Baseler Zeitung na kraju pozitivne analize dana kada je Hrvatska dočekala svoju reprezentaciju spominje i Thompsona koji je pjevao na pozornici s nogometašima unatoč tomu što je “poznat za svoje simpatiziranje nacista”.

I konzerativni Die Welt u tekstu pod naslovom “Desnoekstremni glazbenik se vozio s hrvatskim nogometnim junacima kroz Zagreb”, kojeg su pustili preko svog push-up servisa koji je namijenjen najvažnijim člancima, kritizira prisustvo ovog glazbenika na autobusu hrvatske reprezentacije.

“Marko Perković veliča fašizam, njegov bend je nazvan po jednom automatskom oružju. Nakon povratka hrvatske reprezentacije u domovinu, nogometni junaci su ga pozvali u otvoreni autobus koji je vozio kroz Zagreb. I to po želji jednog od ključnih igrača”, piše Die Welt.

Jedan dio njemačkog tiska pozornost je posvetio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

“Da Hrvatska ima par problema, to znamo. Od gospodarske krize, preko nacionalističkih strujanja pa sve do nogometnog nacionalnog saveza kojeg nitko ne može kontrolirati. Ali tu je sada odjednom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja srdačno pozdravljala svakog kao da se radi o dobrom prijatelju kojeg dugo nije vidjela”, piše Sueddeutsche Zeitung.

Autor zaključuje da se Hrvatska uskoro neće moći obraniti od turista zbog srdačne poruke koju je predsjednica svojim prisustvom na finalu Svjetskog prvenstva odaslala u javnost.

“Ako su svi građani Hrvatske tako ljubazni kao predsjednica Kolinda Grabar Kitarović onda mora da se radi o predivnoj zemlji”, zaključuje Sueddeutshe Zeitung.

Die Welt zaključuje da hrvatska predsjednica učinila mnogo za imidž svoje zemlje pojavljivanjem na SP-u u Rusiji.

“Hrvatska predsjednica je u posljednje vrijeme izazvala burne reakcije nekim svojim tvrdnjama npr. o salafistima u Bosni i Hercegovini koji samo čekaju da napadnu Hrvatsku. Kad su izbjeglice u pitanju, stoji na istoj liniji s Orbanom. A i na ulazak Hrvatske u EU gleda kritički zbog masovnog iseljavanja. No na svjetskoj pozornici u Rusiji, hrvatska predsjednica je pokazala otvorenu i srdačnu sliku Hrvatske”, zaključuje Die Welt.

(Hina)

Tagovi: doček vatrenih, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE