Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Noćenje u Mandelinoj zatvorskoj ćeliji nudi se na humanitarnoj aukciji

Upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, zatvor-muzej svake godine posjeti više od 300.000 ljudi

Objavljeno 05.07.2018
Alan Srčnik

Kako bi se financirao humanitarni projekt za južnoafričke zatvorenike, činilo se logičnim ponuditi na aukciji noćenje u jednoj od najpoznatijih zatvorskih ćelija na svijetu, onoj u kojoj je kaznu služio ikona južnoafričke borbe protiv aparthejda Nelson Mandela.

Tako razmišlja zaklada “CEO Sleepout”, koja se proslavila prodajući glavnim direktorima i milijarderima svijeta noćenja na neobičnim mjestima kako bi se financiralo humanitarne projekte za najsiromašnije.

“Nijedna aukcija tog tipa nije se nikada održala u Južnoafričkoj Republici”, navodi zaklada na svojoj internetskoj stranici.

“Onaj tko ponudi najviše dobit će čast da provede noć u povijesnoj ćeliji broj 7 u kojoj je Mandela proveo 18 godina”, navodi.

Smještena na otoku Robben, ispred Cape Towna, ta ledena betonska ćelija površine 2,4 s 2,1 metara u kojoj je čamio prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike (1994.-1999.) jedna je od najpoznatijih na svijetu.

Upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, zatvor-muzej svake godine posjeti više od 300.000 ljudi.

Nakon što je 2016. organizirala noćenje za poslodavce ispod mosta u Johannesburgu, čime je prikupljen novac za pomoć beskućnicima, zaklada je ove godine odlučila na poseban način proslaviti 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele koja se obilježava 18. srpnja.

Noćenje u njegovoj ćeliji, predviđeno 18. srpnja, procijenjeno je na početnu cijenu od 250.000 dolara, a po tvrdnjama zaklade na aukciji putem interneta već se nudi 300.000 dolara.

Ime sretnog dobitnika bit će objavljeno po zaključenju aukcije 16. srpnja.

Prikupljeni novac iskoristit će se za “financiranje projekta ‘iz zatvora na sveučilište’ (…) koji će omogućiti bolje obrazovanje južnoafričkih zatvorenika”, rekla je glasnogovornica zaklade, Liane McGowan.

Zaklada Nelsona Mandele kazala je da nije upoznata s tom inicijativom i da ne može biti odgovorna za korištenje ćelije. Muzej na otoku Rubben nije bio dostupan za komentar.

(Hina)

Tagovi: ćelija, mandela, zatvor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE