Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Nova nelogičnost u epidemiološkim mjerama: Zabranjeno korištenje dvorana u školama

"Većina sportskih klubova nema svoju dvoranu, stoga zabrana treniranja u školskim dvoranama neizbježno vodi do početka propasti sporta u Hrvatskoj"

Objavljeno 07.09.2020
Ivona Amidžić

Predstavnici Odbora za sport udruge Glas poduzetnika saznali su od sportskih klubova i djelatnika u pojedinim školama da su putem telefonskog poziva ili pozivanjem na preporuke HZJZ-a obaviješteni da više nije moguće koristiti školske dvorane za treninge.

Prema njihovim navodima, nitko ne želi preuzeti odgovornost, kao i do sada, već se odgovornost prebacuje s jednog na drugo nadležno tijelo (grad, županija, Stožer civilne zaštite te nadležna Ministarstva).

Budući da nitko ne želi dati pisani odluku, iz UGP-a se pitaju znači li to da nitko nije siguran u njezinu vjerodostojnost? Odnosno, znači li to da Vlada nije sigurna u preporuke HZJZ-a i nadležnih ministarstava? Većina sportskih klubova nema svoju dvoranu, stoga zabrana treniranja u školskim dvoranama neizbježno vodi do početka propasti sporta u Hrvatskoj, smatraju.

“Osim toga, doći će i do povećanja pretilosti i oslabljenog imuniteta djece koja više nemaju mogućnosti za treniranje. Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u travnju 2018. godine objavio je izvješće Europske inicijative praćenja debljine djece, koje je pokazalo kako djeca u Hrvatskoj konzumiraju previše slatkih namirnica”, navode iz UGP-a.

Dodaju kako su dobili informacije i da su u nekim državnim vrtićima zabranjeni kraći programi kao što su ples, sport i rekreacija te strani jezici. No, s druge strane, dopušteno je roditeljima da dolaze na privikavanje u vrtić gdje ostaju između 15 i 20 minuta. Roditelji nakon toga idu na posao i u kupovinu te su izloženi potencijalnoj zarazi. “Međutim, nastavnik koji dolazi s vizirom, maskom te poštuje ostale epidemiološke mjere ne smije više održati 20 minuta predavanja jednoj grupi u vrtiću. Naglašavamo kako se u tom slučaju pazi na sve te se ne miješaju grupe u vrtiću. S druge strane, dopušteno je da djeca odlaze u škole stranih jezika, gdje se grupe miješanju”, pojašnjavaju.

UGP smatra kako su preporuke koje su namijenjene za vrtiće te školske dvorane nelogične i nedorečene: “Čini li se samo nama kako institucije koje su ih izdale nisu upoznate s radom i funkcioniranjem vrtića te školskih dvorana?”

foto: unsplash

Tagovi: djeca, glas poduzetnika, korištenje, školske dvorane, sport, ugl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE