Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Nova snaga za dijasporu – Most predstavio listu za XI. izbornu jedinicu i suradnju s Hrvatskom republikanskom strankom

Nikola Grmoja: "današnjim danom rađa jedna nova snaga za dijasporu, ali i za Bosnu i Hercegovinu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kao i za ljude koji su zbog loših politika morali iseliti iz Hrvatske"

Objavljeno 12.06.2020
Marko Babić

Danas je na konferenciji za novinare Most predstavio svoju listu za XI. izbornu jedinicu te savez između Mosta i Hrvatske republikanske stranke. Na konferenciji su se novinarima obratili Nikola Grmoja, Nino Raspudić i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Nikola Grmoja rekao je kako su današnju konferenciju za medije sazvali kako bi predstavili partnerstvo za XI. izbornu jedinicu te je istaknuo kako se današnjim danom rađa jedna nova snaga za dijasporu, ali i za Bosnu i Hercegovinu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kao i za ljude koji su zbog loših politika morali iseliti iz Hrvatske.

Možemo slobodno reći da će ovim savezom između Mosta i Hrvatske republikanske stranke hrvatski narod u Bosni i Hercegovini konačno imati autentične, karakterne i suvisle predstavnike koji će u Hrvatskom saboru zastupati interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i dijaspori, boriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda, ali isto tako upozoravati na korupciju, nepotizam i klijentelizam.“ – rekao je Nikola Grmoja.

Javnosti su se obratili i Nino Raspudić i Slaven Raguž, a Raspudić je naglasio da je Hrvatska dužna miješati se u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine onda kad su daytonska načela narušena:

Ono što od 2000. godine izostaje u hrvatskoj politici prema hrvatskoj poziciji u Bosni i Hercegovini je konkretna politička potpora. Hrvatska je samo promatrala prosec političkog desubjektiviranja Hrvata u Bosni i Hercegovini koji je počeo nasilnom promjenom izbornog zakona, čime je izmijenjen daytonski okvir, a time je na razini federacije Bošnjacima omogućeno da Hrvatima odabiru političke predstavnike. Istovremeno nije dokinuta ni jedna ingerencija Repuplike Srpske. Mi svjedočimo procesu da se Bosna i Hercegovina sve više pretvara u srpsko bošnjačku federaciju. To ne ćemo i ne želimo dopustiti. Neki kažu da se Hrvatska ne smije miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine – Hrvatska je dužna miješati se u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine onda kada su daytonska načela narušena. Kad smo odlučili imati suradnike za XI. izbornu jedinicu, vodili smo se istim načelima kao i za suradnju u Hrvatskoj. Tražili smo čiste i čvrste ljude. Tražili smo ljude koji su bezkompromisni borci za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i ljude koji su snažno kritični prema pojavama korupcije, nepotizma i nekompetencije, a ta figura u Bosni i Hercegovini je definitivno Slaven Raguž, Hrvatska republikanska stranka i njihovi partneri. Hrvatski državljani koji žive izvan Republike Hrvatske konačno imaju alternativu. Pozivam ih, unatoč svemu što je učinjeno da izlaznost bude što manja, neka izađu na ove izbore.“

Slaven Raguž predstavio je sebe i listu koju predstavlja rekavši kako je po prvi put u povijesti Hrvatskog sabora jedna politička opcije iz Republike Hrvatske priznala i izpoštovala politički subjektivitet Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvata u iseljeništvu – „Ovo je bio glavni razlog da smo pristali na ovu suradnju i da smo se dogovorili surađivati s Mostom za ovaj izborni ciklus. Stvorili smo temelje ne samo za ovaj izborni ciklus nego i za dugoročnu suradnju. Prvi put će netko artikulirati autentičnu politiku Hrvata u Bosni i Hercegovini, problematiku neravnopravnosti Hrvata u BiH i jasno predstaviti zašto i u kojoj mjeri je Hrvatski narod u BiH obespravljen. Od iznimne je važnosti da netko kroz instituciju Hrvatskog Sabora jasno artikulira politiku hrvatskog naroda u BiH.“ – zaključio je Slaven Raguž.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tagovi: izbori, most, nikola grmoja, Nino Raspudić, Slaven Raguž,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE