Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Novi dronovi s termovizijskim kamerama u borbi protiv Covid-19

Nadzor javnih površina u Osijeku obavlja 15 mobiliziranih pilota s 12 letjelica, od čega dvije letjelice posjeduju posebnu opremu s termovizijskom kamerom

Objavljeno 17.04.2020
Ivona Amidžić

Operaciju nadlijetanja u svrhu zaštite zdravlja građana, odnosno praćenja provedbe epidemioloških mjera, u Osijeku trenutačno obavlja 15 mobiliziranih pilota s 12 letjelica, od čega dvije letjelice posjeduju posebnu opremu s termovizijskom kamerom piše OsijekNews.hr.

Dronovi na visini od 50 do 120 metara nadgledaju javne površine – trgove, parkove, promenadu, parkirališta, tržnice i slično – te reagiraju u slučaju da se na nekom od tih mjesta okuplja veći broj ljudi.

Ne zanimaju nas lica građana niti ih s te visine dronovi mogu prepoznati. Pratimo isključivo veća okupljanja ljudi na javnim površinama, a policija ih potom u slučaju potrebe usmjerava na pridržavanje trenutačnih epidemioloških mjera, kako bismo se svi što prije vratili našim uobičajenim životima i sa što manjim posljedicama krize – ističe Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Dva nova drona tako su danas na korištenje predana Udruzi SPAS, a radi se o dronovima sa specijalnom opremom kakvi se u Hrvatskoj za ove potrebe još ne koriste.

– Dronovi su u vlasništvu Grada Osijeka, a u budućnosti će se koristiti i za potrebe MUP-a, 112 ali i HGSS-a koji je sastavni dio našega stožera, i to pri traganju i spašavanju života – napominje Piližota.

Iz Udruge SPAS, čiji su članovi mobilizirani kao piloti 112, također javljaju kako se letjelice s termalnim kamerama mogu koristiti i u ostalim operativnim aktivnostima civilne zaštite, poput potrage za nestalim osobama, pregleda terena zahvaćenog poplavom ili požarom, te pomoći pri elementarnim nepogodama i drugim situacijama s kojima se civilna zaštita svakodnevno susreće.

Podsjetimo, s ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite i Područni ured civilne zaštite Osijek nedavno su za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirali centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica.

Stanovnici Osijeka većinom su pozitivno reagirali na ovakav sustav zaštite, no zbog dijela stanovnika koji su se zabrinuli za svoju privatnost, piloti su nedavno istupili u javnost i objasnili kako nikome “ne vire kroz prozore” niti im “špijuniraju terase i dvorišta”, već snimke prosljeđuju isključivo MUP-u. Iz Ravnateljstva CZ RH ističu kako na taj način dronovi olakšavaju praćenje situacije na terenu, zbog čega policija na koncu svoje resurse može racionalnije koristiti.

foto: OsijekNews.hr

Tagovi: 112, dronovi, nadzor javnih površina, policija, termalne kamere, termovizijska kamera, Udruga Spas,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE