Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Novim emotikonom protiv srama od menstruacije

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput "Krvave Mary"

Objavljeno 07.02.2019
Lucija Tokić

Od sljedećeg mjeseca žene i djevojčice moći će koristiti emotikon kada budu htjele razgovarati o svojoj menstruaciji, priopćila je u srijedu udruga za prava djevojčica Plan International UK koja već dvije godine lobira za uvođenje tog emotikona.

Konzorcij Unicode, koji distribuira emotikone na mobilnim uređajima, pripćio je da će u ožujku uvesti emotikon za menstruaciju – kap krvi, ali i ostalih 58 novih simbola, od emotikona za ljude koji su gluhi do simbola za parove različite rase.

“Uvođenje spomenutog emotikona je veliki korak prema uklanjanju tabua i stigme koja vlada oko menstruacije”, kazala je Lucy Russell iz udruge za prava djevojčica.

“Emotikon neće riješiti taj problem, ali može pomoći promijeniti razgovor o menstruaciji. Kako bi pobijedili sram od menstruacije moramo početi o tome razgovarati”, dodala je Russell.

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije. Samo u posljednjih nekoliko tjedna, zbog prakse znane kao “chhaupadi” umrle su četiri žene.

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput “Krvave Mary”, pokazalo je istraživanje provedeno na 90.000 žena iz 190 zemalja.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: emotikoni, menstruacija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE