Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

NSK: Međunarodna konferencija o zaštiti kulturne baštine online od 18. do 20. ožujka

Svrha je konferencije naglasiti da treba osmisliti integrirani, uključiv i promišljen pristup zaštiti kulturne baštine

Objavljeno 08.03.2021
Ivona Amidžić

Kao odgovor na suvremene prijetnje očuvanju kulturne baštine – razorne potrese koji su pogodili Hrvatsku i pandemiju koronavirusa – NSK organizira međunarodnu konferenciju što će se održati online od 18. do 20. ožujka, a do 15. ožujka otvorene su besplatne prijave za sudjelovanje.

Međunarodnu konferencija “Solidarnost u kulturi: zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima” organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu, a na njoj će sudjelovati više od 130 stručnjaka iz 21 zemlje, uključujući i Hrvatsku, priopćio je u ponedjeljak organizator.

Kako je istaknuto, konferencija je odgovor na suvremene prijetnje očuvanju kulturne baštine – poput razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku, pandemije koronavirusa i drugih globalnih prijetnji – koje upozoravaju na nužnost uspostavljanja sveobuhvatno planiranoga sustava zaštite kulturne baštine i potrebu umrežavanja i razvijanja solidarne mreže ustanova u kulturi.

Osmisliti integrirani, uključiv i promišljen pristup zaštiti kulturne baštine

Svrha je konferencije naglasiti da treba osmisliti integrirani, uključiv i promišljen pristup zaštiti kulturne baštine, potaknuti stručnjake baštinske zajednice, znanstvenike iz akademske zajednice i nadležna tijela državne i lokalne uprave da uspostave dijalog i zauzmu se za integrirani pristup očuvanju i zaštiti kulturne baštine.

Navedeno je i kako je jedan od ciljeva konferencije promicati suradnju i solidarnost među ustanovama u kulturi u kontekstu zaštite kulturne baštine.

Te zadaće izazov su stručnjacima iz područja zaštite materijalne kulturne baštine te sigurnosne politike i upravljanja civilnom zaštitom. Među njima su predstavnici istaknutih ustanova i organizacija iz zemlje poput Etnografskoga muzeja u Zagrebu, Instituta Andrija Štampar iz Zagreba, NSK, Hrvatskoga povijesnog muzeja, Hrvatskoga konzervatorskog zavoda, Dubrovačkih knjižnica, Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišta u Splitu, Hrvatskoga državnog arhiva, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Grada Zagreba.

Na konferenciji će sudjelovati i predstavnici svjetskih ustanova i organizacija poput UNESCO-a, Europe Nostre, Sveučilišta u Kaliforniji Los Angeles (UCLA), Međunarodnoga centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM), Međunarodnoga vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), Sveučilišta u São Paulu, Kongresne knjižnice u SAD-u te svjetski priznati stručnjaci iz Francuske, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Brazila, Novog Zelanda, Španjolske i drugih zemalja. U sklopu Konferencije održat će se i četiri radionice te okrugli stol o uključivanju volontera u očuvanje kulturne baštine.

Glavni partner NSK pri organizaciji konferencije je Europska komisija, dok su ostali partneri Hrvatski državni arhiv, Etnografski muzej, Hrvatski nacionalni komitet Međunarodnoga vijeća muzeja (ICOM), Hrvatska grupa Međunarodnoga instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela (IIC), Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Potporu organizaciji Konferencije pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a pokrovitelj je Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Krizne situacije djelomično predvidive, odgovor nužno planiran

Predsjednica Programskoga i Organizacijskog odbora konferencije i voditeljica Odjela “Zaštita i pohrana” NSK dr. sc. Dragica Krstić istaknula je da su krizne situacije tek djelomično predvidive, ali je odgovor na njih nužno planiran i ostvaren u suradnji državnih i javnih ustanova, javne i civilne uprave, znanstvenih institucija i neprofitnog sektora.

Dodala je kako se solidarnost pak prepoznaje kao civilizacijska tekovina i suvremena nužnost, osobito u domeni upravljanja kriznim situacijama u kojima je perspektiva zajedničkoga, uključivoga i holističkoga pristupa naglašena.

Krstić je objasnila kako NSK želi potaknuti stručnjake iz baštinske zajednice, znanstvenike iz akademske zajednice i nadležna tijela državne i lokalne uprave da uspostave dijalog, potaknu pozitivne promjene na razini legislativne zaštite te promoviraju koncept solidarnosti, suradnje i uključivanja svih dionika.

Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnoj stranici http://hpcc.nsk.hr/.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: konferencija, kulturna baština, nacionalna sveučilišna knjižnica, nsk, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE