Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Nuklearne sile i dalje rade na razvoju svog arsenala

Sveukupan broj nuklearnih glava je u odnosu na početak 2017. pao za 470, tvrdi štokholmski Međunarodni institut za mirovna istraživanja

Objavljeno 18.06.2018
Andrija Lukretić

Svjetske zalihe nuklearnih glava početkom ove godine pale su na 14,465, no nuklearne sile i dalje moderniziraju svoje arsenale, objavio je u ponedjeljak mirovni institut iz Švedske.

Sveukupan broj nuklearnih glava je u odnosu na početak 2017. pao za 470, tvrdi štokholmski Međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI).

Smanjenje je većinom u skladu sa sporazumom iz 2010. između Rusije i Sjedinjenih Država o redukciji nuklearnog naoružanja, poznatog kao New START. Dvije sile zajedno posjeduju 92 posto svjetskog nuklearnog naoružanja, istaknuo je SIPRI.

Prema podacima instituta SAD ima 6450, a Rusija 6850 nuklearnih glava.

Takvo oružje u svijetu posjeduje devet država. Osim SAD-a i Rusije, to su Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja, stoji u podacima SIPRI-a.

Istraživači instituta zaključili su da sve nuklearne sile rade na modernizaciji svog arsenala i na razvoju novih sustava, a Indija i Pakistan rade i na proširenju zaliha.

U izvještaju SIPRI-a piše kako je Sjeverna Koreja 2017. “nastavila s tehničkim napretkom” prema razvoju nuklearnog oružja i balističkih raketa dugog dometa.

(Hina)

Tagovi: nuklearne rakete,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE