Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Obećana zemlja navodno postoji, a ako postoji obećani grad onda je to Beč

Po istraživanju Economist Intelligence Unita, Beč se po prvi put popeo na vrh ljestvice i osvojio titulu najugodnijeg grada za život.

Objavljeno 14.08.2018
Antonela Verković

Beč i Melbourne svake su godine u Economistovom istraživanju bili u mrtvoj utrci za titulu najugodnijeg grada za život, ali je australski grad uvijek za dlaku bila bolja. Ove godine je po prvi put slučaj da je Beč svrgnuo Melbourne s vrha ljestvice. Ono što je prevagnulo bila je veća sigurnost koju ima Beč. Ipak, Melbourne je ostao vodeći u kulturi i okolišu.

Ove godine je Beč zasjeo na vrh zahvaljujući smanjenoj prijetnji terorističkih napada u Zapadnoj Europi i niskoj stopi kriminala.

Beč je po kvaliteti života redovito na prvom mjestu ljestvice koju svake godine sastavlja konzultantska tvrtka Mercer. Nakon što je sada osvojio i Economistovu ljestvicu, više nema dvojbe da je u austrijskm glavnom gradu najbolje živjeti.

Damask je na posljednjem mjestu, a blizu su mu i Dhaka, glavni grad Bangladeša i Lagos, najveći grad u Nigeriji. Istraživanje ne uključuje nekoliko najopasnijih gradova u svijetu, poput Bagdada i Kabula.

– Iako su posljednjih nekoliko godina gradovi u Europi bili suočeni s terorističkim prijetnjama, što je vodilo jačanju sigurnosnih mjera, čini se da se prošle godine sve vratilo u normalu – naveo je EIU u izvješću objavljenom u utorak.

Osaka, Calgary i Sydney nalaze se u top pet najboljih gradova za život, što pokazuje da EIU favorizira bogate zemlje srednje veličine i s manjom gustoćom naseljenosti. U većim gradovima veće su stope kriminaliteta, a i veće gužve. Primjerice, London je tek na 48. mjestu.

 

(Hina)

Tagovi: beč, economist, EIU, melbourne,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE