Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Obilježena 25. godišnjica masakra 39 Hrvata u Doljanima – zločin koji je ostao nekažnjen

Obilježavanjem 25.godišnjice zločina nad 39 hrvatskih civila, u sjevernom dijelu Hercegovine upozorili su kako je ovaj masnovni zločin ostao nekažnjen...

Objavljeno 28.07.2018
Antonela Verković

Sudionici obilježavanja 25. godišnjice zločina nad 39 hrvatskih civila i vojnika u mjestu Doljanima u sjevernom dijelu Hercegovine upozorili su u subotu kako je ostao nekažnjen ovaj masovni zločin, kojega su na današnji dan 1993. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Veliki broj sudionika stigao je križnim putem do lokacije Stipića livada, gdje je ubijeno 22 civila i vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, dok ih je 17 ubijeno u selu Doljanima u općini Rama. Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja u Doljanima, među kojima je bilo i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najveći broj hrvatskih stranaka u toj zemlji.

Svetu misu kod spomen obilježja predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana u Rami, koji je upozorio da ovaj zločin nije rasvijetljen te da nisu kaženjeni odgovorni koji su vodili ovu operaciju, ali i počinitelji.

Govor je održao i general HVO-a i HV-a Stanko Baja Sopta, koji je istaknuo kako su Hrvati u BiH branili svoja ognjišta od agresije.

Pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su ujutro 28. srpnja 1993. u selo Doljani u sklopu operacije Neretva ’93. te su likvidirali 39 hrvatskih civila i vojnika.

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993., kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli 17 masakriranih vojnika, na kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali.

Iako je za taj zločin, uz ostale, vođen sudski postupak pred Haaškim tribunalom protiv generala Armije BiH Sefera Halilovića, on je oslobođen optužbi.

(Hina)

Tagovi: bih, Doljani, Hrvatsko vijeće obrane, zločin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE