Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Obnovljena zgrada Zavoda za hitnu medicinu u Sisku

Ujedno je najavila unaprjeđenje i modernizaciju službe hitne medicine kako bi bila spremna za najveće izazove

Objavljeno 24.09.2021
Ivona Amidžić

U Sisku je u petak na simboličan način predana na korištenje zgrada županijskog Zavoda za hitnu medicinu, koju je nakon oštećenja od potresa obnovila međunarodna humanitarna organizacija International Medical Corps.

U cjelovitu je građevinsku obnovu uloženo je oko 240.000 kuna.

Za hrvatski zdravstveni sustav i stradale u potresu na području Banovine spomenuta je humanitarna organizacija osigurala pomoć u ukupnoj vrijednosti većoj od pet milijuna kuna.

Od toga je 450.000 kuna vrijedna donacija respirator maski i zaštitne odjeće čije je slanje iz skladišta u Dubaiju odobreno svega četiri sata nakon potresa, a kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa.

Osim toga, isporučena su dva potpuno opremljena stambena kontejnera u Glinu kao prostor za rad dijela službe Hitne pomoći i obiteljske medicine u vrijednosti oko 67.000 kuna.

Donirano je i novo ambulantno vozilo marke Peugeot Boxer sa svom medicinskom opremom u vrijednosti od oko 413.000 kuna te 2,15 milijuna kuna vrijedna donacija dezinfekcijskog sredstva za strojno pranje posteljine u bolnicama i domovima za starije i nezbrinute osobe te u druge potrebe.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević napomenula je da se suradnja s International Medical Corps, sa središnjim uredom u SAD-u, uspješno odvija već godinama.

“Uspješno surađujemo od poplava, preko migranata, odgovora na covid krizu, a sada i nakon potresa. Već pojavom covida donirali su nam značajan dio opreme, a nakon potresa humanitarci su vrlo brzo reagirali i dostavili vrijednu opremu, uz najavu da će urediti prostor oštećenog objekta za hitnu medicinu”, rekla je Grba-Bujević.

Izrazila je uvjerenje da im ovakva pomoć prilikom većih katastrofa više neće trebati.

Istaknula je da je vrijeme nakon potresa bilo izazovno za zdravstvene radnike koji su radili savjesno i požrtvovno, te su u teškim uvjetima ispunili sva očekivanja i zaslužuju svaku pohvalu.

Ujedno je najavila unaprjeđenje i modernizaciju službe hitne medicine kako bi bila spremna za najveće izazove.

U ime donatora nazočnima se obratio voditelj tima za hitne intervencije Marin Tomaš, iz predstavništva organizacije u Splitu, koji je spomenuo kako je više američkih fondacija financiralo njihove projekte. Pritom je najavio da je u planu izgradnja nadstrešnice iznad kontejnera u Glini te još neke akcije.

Na donaciji je zahvalio ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Fabijanić, napomenuvši da je donacija stigla upravo kada je bila najpotrebnija. Dodao da su radovi na ispostavi obavljeni u fazama, tako da djelatnost nije obustavljena.

Dodao je da je rad djelatnika hitne medicine otežan jer Sisačko-moslavačka županija spada među najprostranije, a desetak timova hitne medicine moraju stići i do najudaljenijeg pacijenta. Kao ilustraciju je spomenuo da su vozači hitne samo ove godine prevezli već tri milijuna kilometara.

(Hina)

foto: ilustracija

Tagovi: bolnica, obnova, sisak, zgrada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE