Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sustava

Da bi obnovljivi izvori energije postigli svoj puni potencijal za transformaciju našega planeta, moramo redefinirati energetski sustav u smjeru načela kružnoga gospodarstva

Objavljeno 24.07.2022
Dorotea Hajduković

Budućnost našega planeta oslanja se na energiju iz obnovljivih izvora. Na dobrom je putu da u potpunosti zamijeni energiju dobivenu iz fosilnih goriva za grijanje naših domova i pokretanje našeg prijevoza.

Do 2050. godine gotovo 90 % proizvodnje struje dolazit će iz obnovljivih izvora. Energija vjetra i sunca proizvest će gotovo 70 % struje koju ćemo koristiti u svojim domovima. Kada je riječ o putovanjima, elektrifikacija zamjenjuje fosilna goriva. Svi nas ovi napori približuju ciljevima neto nultih emisija.

Mnoge tvrtke se obvezuju na postizanje vlastite neto nulte emisije do 2030. godine.

Međutim, proizvodnja čiste energije čini samo dio priče o energiji iz obnovljivih izvora. Kako bi budućnost našeg planeta bila sigurna, potrebno je preispitati i revidirati i pohranu i distribuciju energije.

Jeste li znali?

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije može spriječiti više od 4 milijuna smrti uzrokovanih širom svijeta onečišćenjem zraka na godišnjoj razini. Bez efekta staklenika prosječna temperatura na Zemlji bila bi prohladnih -18 °C, umjesto ugodnih 15 °C koliko iznosi danas – previše hladno za opstanak biljaka i životinja. Međutim, ljudska aktivnost povećava količinu stakleničkih plinova u atmosferi čime se pojačava efekt staklenika, a temperatura na Zemlji opasno raste.

Island je jedina država na svijetu u kojoj se 100% električne i toplinske energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Sunčanoj elektrani nije potrebna izravna Sunčeva svjetlost za proizvodnju električne energije. Izravna i neizravna Sunčeva svjetlost nose fotone koje fotonaponski paneli pretvaraju u električnu energiju što znači da će sunčana elektrana davati električnu energiju i za oblačnog vremena.

U proteklih deset godina cijene sunčanih elektrana su pale za gotovo 90%, dok je cijena električne energije u istom razdoblju na razini EU porasla za 30% čime se ulaganje u sunčane elektrane financijski isplati u prosjeku od pet do osam godina.

Novi načini proizvodnje energije zahtijevaju novi sustav. Oslanjamo li se, primjerice, na energiju proizvedenu iz sunca i vjetra, potrebno je koristiti najnovije tehnologije za pohranu energije proizvedene tijekom vjetrovitoga i sunčanog vremena kako bismo osigurali dovoljne zalihe energije tijekom cijele godine.

U sektoru obnovljivih izvora energije potrebna je implementacija načela kružnoga gospodarstva kako bi bio u stanju nuditi cjelovito rješenje problema s kojima se naš planet suočava. Na primjer, polisilicij u solarnim panelima potrebno je zamijeniti materijalom koji je dostupniji, kao što je perovskit.

Vjetroagregate sastavljene od čelika, bakra, aluminija, rijetkih zemnih metala i stakloplastike potrebno je projektirati tako da ih se može jednostavno rastaviti i reciklirati kako bismo u potpunosti iskoristili materijale koje radi njihove proizvodnje uzimamo od našeg planeta i eliminirali otpad. Baterije za električne automobile trebaju biti izrađene tako da se mogu lako rastaviti na sastavne dijelove

Tagovi: energija vjetra, obnovljiva energija, solarna energija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE