Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Obrazovanje djevojčica znači smanjenje preko 50 milijuna dječjih brakova

Svake godine 12 milijuna djevojčica i djevojaka stupa u brak prije 18 godine života, a svaka peta postaje majka prije navršenih 18 godina

Objavljeno 11.10.2018
Josipa Maksimović

Srednjoškolsko obrazovanje za djevojčice, do 2030. bi smanjilo više od 50 milijuna dječjih brakova – kada bi bilo osigurano za “ljepši spol”.

Predstavnici organizacije ističu da djeca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženije su zlostavljanju i problemima s mentalnih zdravljem te imaju veće izglede živjeti u siromaštvu u odnosu na one koje u brak stupaju kasnije.

U povodu međunarodnog dana djevojčica organizacija je podsjetila na crnu statistiku:

Širom svijeta oko 15 milijuna djevojaka u dobi od 15 do 19 godina prisiljeno je na spolni odnos a svakog tjedna 7000 djevojaka u dobi od 15 do 24 godine bude zaraženo HIV-om.

Više od 200 milijuna djevojaka i žena širom svijeta pretrpjelo je sakaćenje genitalnih organa.

Gotovo tri milijuna djevojčica ostalo je bez doma zbog rata a one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede napustiti školovanje.

Oko 62 milijuna djevojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole – nisu u učionicama.

Uz zadržavanje sadašnjih trendova gotovo 10 milijuna djevojčica stupit će u brak samo u 2030. godini a od toga broja više od dva milijuna bit će u trenutku stupanja u brak mlađe od 15 godina.

Svake godine 12 milijuna djevojčica i djevojaka stupa u brak prije 18 godine života, a svaka peta postaje majka prije navršenih 18 godina.

(Hina)

Tagovi: brak, djevojčice, obrazovanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE