Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Od danas do petka lete MIG-ovi! Zvučni zid, spavaš li mirno!?

Ako što čujete, ne brinite - to pucaju naši! :) I nije to tako šaljivo, jer MIG-21, s brzinom od 2 maha, predstavlja brži avion od brojnih kasnije proizvedenih ...

Objavljeno 18.09.2018
Alan Srčnik

U okviru planiranih zadaća Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ), eskadrila aviona MIG-21 će od danas do petka, 21. rujna između 9.30 i 14 sati provoditi redovite letačke aktivnosti u pet županija, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida – javlja MORH, a piše HINA.

Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije na visini iznad 10 tisuća metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera – priopćio je MORH.

Riječ je o aktinostima koje se iznad ovih županija odvijaju svako toliko, ali tek danas javljaju iz Osijeka kako ih pomalo čuju na nebu …

Šalu na stranu, valja znati kako MIG-21 i nije običan vojni avion, neovisno o godini proizvodnje …

Jer, prvi MIG-21 je uveden u uporabu 1959. godine. Probni let je imao ’56. Proizvedeno ih je skoro 12.000, a pojedine zemlje, uključujući i nas, još uvijek ih imaju u svojoj floti. I nije to tako šaljivo, jer MIG-21, s brzinom od 2 maha, predstavlja brži avion od brojnih kasnije proizvedenih. Naši su, razumije se, mlađi. Naziv kojeg mu je dodijelio NATO glasi – Fishbed … pisao je svojedobno OsijekNEWS.hr, prenoseći podatke Wikipedije.

Još jedna zanimljivost – na engleskoj verziji Wikipedijinog opisa aviona MIG-21 stoji fotografija hrvatske letjelice.

Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Tagovi: fishbed, mig-21, nato, zvučni zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE