Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Od danas Hrvatska pošta ima novi motiv na markicama

Barokni ljepotani iz Đakova i Lipika imat će čast krasiti markice Hrvatske pošte

Objavljeno 07.11.2018
Lucija Tokić

Hrvatska pošta danas će pustit u optjecaj prigodni poštanski blok iz serije „Zaštićene pasmine konja“, s motivom lipicanca, izvijestili su iz Hrvatske pošte (HP).

Prigodni blok čini marka nominalne vrijednosti 15 kuna, a otisnut je u ukupnoj nakladi od 30.000 primjeraka. Autor je zagrebački dizajner Vladimir Buzolić-Stegu, a marka je napravljena prema fotografiji Domagoja Topića.

Motiv marke je lipicanac te je ovo izdanje realizirano u suradnji s Državnom ergelom Đakovo i Lipik. Hrvatska pošta ovom prigodom izdaje i omotnicu prvoga dana (FDC). Sve prigodne poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte

Žig prvoga dana bit će u uporabi 7. i 8. studenoga u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, navode iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d.

LIPICANAC – BAROKNI LJEPOTAN, SKLADNE GRAĐE, PONOSNA DRŽANJA I LAKOG KORAKA

Nastanak lipicanskoga konja počinje 1580. godine u Ergeli Lipica u Sloveniji, koja je tada bila austrijska dvorska ergela. Lipicanac je otporan i izdržljiv konj, prikladan za jahanje i vožnju, pretežno visine do 160 cm, kojeg odlikuje dobar temperament. Hod lipicanca je graciozan i visok.

Većinom su bijele boje dlake (sivci), a rjeđe smeđe (dorati) i crne (vranci). Zanimljivo je da se lipicanci nikada ne rađaju bijeli, nego je ždrebad uvijek tamna, a bijelu boju dobiva kako stari.

Od samog početka uzgoj lipicanaca posložen je kroz linije pastuha i rodove kobila. Danas je u svijetu priznato osam linija pastuha i 65 rodova kobila. Linije pastuha su Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy, Tulipan i Incitato.

Današnji uzgoj lipicanca u Republici Hrvatskoj veže se za Državne ergele Đakovo i Lipik, koje čine jezgru uzgoja, uzgojno-selekcijskog rada i očuvanja pasmine, te najvećim dijelom za Slavoniju gdje je privatni „zemaljski“ uzgoj prožet sa životom sela i narodnim običajima na cijelom nizu manifestacija, ali i sportskih natjecanja u vožnji i jahanju.

Upravo zbog te prožetosti života ljudi i lipicanaca odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2017. godine tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima status nematerijalnoga kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

(Hina)

foto: Screenshot YouTube

Tagovi: Hrvatska pošta, lipicanci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE