Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Od posljedica zaraze koronavirusom umro Anto Kovačević

Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme

Objavljeno 15.11.2020
Darija Kovačić

Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević, prenosi Index.

Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme. Imao je 68 godina.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 21. ožujka 1952. godine. Studirao je filozofiju u Beču i bio stipendist austrijske vlade, a filozofiju je tamo i doktorirao.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ.

Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, na sveučilištu u Ljubljani. Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

Za vrijeme svog saborskog mandata, ostao je upamćen po sukobu s tadašnjom zastupnicom HNS-a Vesnom Pusić. Kovačević je tada Pusić rekao:

“Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

Taj njegov istup osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije, kao i feminističke udruge te je Kovačević nakon toga nazivan seksistom.

Foto: index

Tagovi: filozof, koronavirus, kovačević, političar, publicist, saborski zastupnik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE