Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Od sutra kreću kazne za kršenje mjera

Za fizičku osobu koja nepravilno nosi masku kazna iznosi 500 kuna

Objavljeno 04.12.2020
Darija Kovačić

Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom, prenosi Index.

Zakon je izmijenio sa 76 glasova za i 53 glasa protiv.

Riječ je o prijedlogu izmjene Zakona koji je vlada predstavila prošli četvrtak.

Beroš je tada pročitao prijedlog novih kazni, od kojih bi se na najveći broj ljudi mogle odnositi kazne zbog nepravilnog nošenja maski ili nenošenja istih te kazne za organiziranje kućnih zabava na kojima je preko deset osoba.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnike te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Foto: unsplash

Tagovi: kazne, koronavirus, Maske, novčane kazne, sabor, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE