Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Odbijen amandman HNS-a na Zakon o udomiteljstvu

Nisu prihvaćeni ni ostali oporbeni amandmani na taj zakon

Objavljeno 30.11.2018
Lucija Tokić

Predstavnica Vlade u odsutnosti zastupnika HNS-a u sabornici odbila je danas amandman HNS-a na Zakon o udomiteljstvu po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece.

Vodeći prvenstveno računa o zaštiti djeteta i najboljeg interesa djeteta nije moguće prihvatiti amandman u predloženom obliku, kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Institut udomiteljstva proizlazi iz socijalne usluge smještaja radi čega se u svom određenju u bitnome naslanja na osnovni zakon o socijalnoj skrbi koji obitelj u smislu zakona definira kao zajednicu koju čime bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive”, dodala je.

Neprisustvo predstavnika Kluba HNS-a u Saboru da brane svoj amandman na Zakon o udomiteljstvu navelo je oporbu da ocijeni kako je riječ o igrokazu kako bi se pažnja skrenula s važnijih tema u državi.

Arsen Bauk istaknuo je da će u konačnici sudovi morati poštivati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti osobama koje žive u životnom partnerstvu jednak pristup ovoj socijalnoj usluzi.

“Dakle ovo je jedan igrokaz kojim HNS dokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu na račun dosadašnje prakse Europskog suda za ljudska prava i na račun toga da se skrene pažnja s bitnijih stvari u zemlji”, ustvrdio je.

Da je riječ o igrokazu o navodnom sukobu HDZ-a i HNS-a smatra i Nikola Grmoja (Most). “Zastupnika HNS- a ovdje uopće nema i ovo pokazuje da je sukob fingiran kako bi puno važnije teme prošle van fokusa javnosti”, kazao je.

Grmoja smatra da se pažnja želi skrenuti s Marakeškog sporazuma tvrdeći da na saborskom Odboru za vanjsku politiku suprotno Poslovniku nije donesen zaključak o tom dokumentu i podsjetio da je predsjednik tog Odbora Miro Kovač odbio prijedlog da Sabor raspravlja o Marakeškom sporazumu.

Sličnog su stava i Ivan Pernar (Živi zid) i Hrvoje Zekanović (Hrast) koji nedopustivim ocjenjuju da se o Marakeškom sporazumu ne raspravlja u Saboru.

Goran Beus Richembergh (Glas) pozvao je Vladu da se ne sramoti jer, tvrdi , jasno je da će Zakon o udomiteljstvu morati ići na ocjenu ustavnosti.

(Hina)

foto: Hina

 

Tagovi: hns, istospolni parovi, udomiteljstvo, vlada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE