Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Odlučeno je: Na izbore idemo 5. srpnja

Iz Ureda predsjednika stigla odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor

Objavljeno 20.05.2020
Ivona Amidžić

U odluci koja je poslana iz Ureda predsjednika stoji kako je odlučeno da će se parlamentarni izbori održati 5. srpnja ove godine.

U Odluci stoji:

1. Raspisujem izbore za zastupnike u Hrvatski sabor.

2. Izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu 4. srpnja 2020. godine i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine i objavljuje se u “Narodnim novinama”.

Nakon što odluka stupi na snagu, tj. 3. lipnja 2020. godine, počinju teći izborni rokovi. U njima je i rok od 14 dana u kojem političke stranke moraju DIP-u predati svoje liste. U narednih 48 sati DIP objavljuje listu pravovaljanih kandidata i lista i kreće izborna promidžba.

U Hrvatski sabor će se birati 151 zastupnik: 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Troškovi svake kampanje su ograničeni, tj. lista ili kandidat ne smije prijeći iznos od milijun i pol kuna. To znači da će stranka koja izlazi na izbore u deset jedinica moći potrošiti 15 milijuna kuna.

Ovo će biti treći izbori gdje će birači moći iskoristiti tzv. “preferencijski” glas. Taj glas mogu dati kandidatu u određenoj listi kojemu daju prednost ispred svih ostalih kandidata ispred njega.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: datum, Hrvatski sabor, izbori, milanović, odluka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE