Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Održan još jedan susret sudionika programa škola ambasadora EP-a sa stručnjacima

Program Škola ambasador provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o EU - U program je dosad uključeno 50-tak gimnazija i strukovnih škola

Objavljeno 15.05.2020
Ivona Amidžić

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj održan je još jedan online susret sudionika programa škola ambasadora EP-a sa stručnjacima, te predstavnicima lokalne vlasti posvećen različitim izazovima koje nameće koronakriza.

Ovoga puta glavne su teme razgovora bile mogućnosti lokalne suradnje između škola ambasadora Europskog parlamenta i županija, o čemu su govorili predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Goran Pauk, župan šibensko-kninski, glavna tajnica HZŽ-a Melita Pavlek te voditelj Informacijskog centra Europe Direct Šibenik (EDIC) Goran Pauk.

Župan Goran Pauk je istaknuo kako HZŽ od svog osnutka podupire i pomaže rad mladih. Naveo je kao primjere dobre praske suradnju sa savjetima mladih, potporu za projekt Oskar znanja koji nagrađuje najbolje srednjoškolce, te natjecanje Ideja godine za najbolje poduzetničke inicijative srednjoškolaca.

Govoreći o ulaganju u škole istaknuo je da županije investiraju ne samo u materijalne uvjete, nego i europske projekte koji se provode u školama, kao i energetsku obnovu.

„U planovima proračuna za 2019. godinu županije i Grad Zagreb ukupno su predvidjeli 4,5 mlrd kn za potrebe obrazovanja, što predstavlja 18% ukupnih proračuna”, kazao je Pauk.

„Borimo se za decentralizaciju, odnosno za što izravnije upravljanje školama, a novost u ovoj godini je to što sada, prema uputama Ministarstva financija, svi troškovi vezani uz materijalna prava djelatnika u školama prolaze kroz naše proračune i kada sve to objedinimo vidjet ćemo da će se na razini svih županija i Grada Zagreba u obrazovanje u 2020. uložiti 11,4 milijarde kuna”, zaključio je predsjednik HZŽ-a Pauk.

Voditelj EDIC-a Šibenik Goran Pauk govorio je o mogućnostima suradnje lokalnih škola s centrima poput njegovog te rekao da EU ima brojne programe namijenjene obrazovanju. Kao posebno važnu aktivnost izdvojio je rad na informiranju mladih.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 50-tak gimnazija i strukovnih škola.

foto: unsplash

Tagovi: ambasadori, EP, eu, mladi, škole,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE