Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Okrugli stol Mosta Nl ” Porezni sustav kao impuls poduzetništvu”

Most zastupa stav da manje poreza znači više gospodarskog rasta, te predlaže olakšicu za reinvestiranu dobit

Objavljeno 10.09.2019
Andrija Lukretić

Na drugom po redu Okruglom stolu Mosta NL „Porezni sustav kao impuls poduzetništvu“ sudionici su razmatrali mjere Mosta za poduzetnike, kojima se potiče brži gospodarski rast uz manje porezno opterećenje.

Most zastupa stav da manje poreza znači više gospodarskog rasta, te predlaže olakšicu za reinvestiranu dobit kako bi oslobodili od oporezivanja onaj dio dobiti koji se ponovno ulaže u poslovanje. Zalaže se za ukidanje oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti, ukidanje obveze plaćanja akontacije poreza na dobit i poreza na dohodak, te minimalno propisane osnovice za doprinose direktora i članova trgovačkih društava.

Mostove mjere objasnio je moderator okruglog stola  i jedan od autora Mostovih mjera Mislav Kraljević, iz Savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo:

„U ekonomskom savjetu Mosta predlažemo vraćanje olakšice za  reinvestiranu dobit. Time bismo dobili sustav koji snažno potiče investicije u poduzetničke poduhvate i smanjuje postojeće porezno opterećenje. Također, isplaćena dobit smije se oporezovati samo jednom, a ne kao dosad, da se isplaćena dobit oporezuje dvostruko – kroz porez na dobit i kroz porez na dohodak. Za takvu praksu nema nikakvog opravdanja, ona je duboko nepoštena, a efektivna stopa  oporezivanja dobiti zbog nje dostiže čak 30 posto. Zbog toga predlažemo ukidanje  oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti. U sustavu poreza na dobit hitno treba ukinuti i obvezu plaćanja akontacije poreza na dobiti poreza na dohodak. Akontacija poreza na dobit prema važećim propisima plaća se po osnovi godišnje porezne prijave za prethodnu kalendarsku godinu. Takva praksa odraz je lagodnosti i komocije poreznih tijela, a poduzetnicima stvara probleme i obveze koje nemaju nikakvu objektivnu podlogu u aktualnoj stvarnosti. Most predlaže i ukidanje minimalno propisane osnovice za doprinose za direktore i članove trgovačkih društava, jer je to pretjerano opterećenje za 107 tisuća mikro trgovačkih društava“, pojasnio je Kraljević.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić, poduzetnik Franjo Bušić, generalni menadžer brenda Croata, te Matej Hittner iz Centra za javne politike i ekonomske analize, osvrnuli su se na prijedloge Mosta.

Grubišić je rekao da porezni sustav mora biti jednostavan i pravedan, a poreze treba ubirati u umjerenom iznosu samo za temeljne funkcije države, policiju, vojsku, sudstvo: „Nažalost, hrvatski porezni sustav ima problema sa svim navedenim. Izrazito je kompleksan, s brojnim iznimkama, poreznim razredima, odbicima, dodacima, što ga čini teško razumljivim i ostavlja prostor različitim tumačenjima pojedinih propisa unutar same porezne uprave, a posebno između porezne uprave i poreznih obveznika“, ističe Grubišić.

Hittner je naglasio kako se Centar za javne politike i ekonomske analize od samog osnivanja zalaže za flat tax sustav, jer ga smatra jedinim poštenim: „Zalažemo se i za model poreznog oslobođenja reinvestirane dobiti koja se zadržava u poduzeću. Oporezuje se samo isplaćena dobit, odnosno dividenda. Nema akontacije kojom se kreditira država te dodatnog oporezivanja dividendi i kapitalnih dobitaka, rekao je Hittner.

Franjo Bušić, generalni menadžer brenda Croata, govorio je o izazovima s kojima se susreću poduzetnici:„Nema razvijene zemlje koja nije kroz niske poreze potakla poduzetništvo. Svi su stvorili bogatstvo kroz to, to je neki temelj. Više poduzetnika znači više radnih mjesta, bolje uvjete za radnike“, rekao je Bušić.

Tagovi: most, okrugli stol, poduzetništvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE