Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Oporba i vladajući nastavljaju se međusobno optuživati zbog stanja u Uljaniku

Saborski zastupnici opozicije i pozicije nastavili su se u srijedu, u slobodnoj raspravi, međusobno optuživati čija je vlast odgovorna za loše stanje u pulskom Uljaniku...

Objavljeno 03.04.2019
Lucija Tokić

Saborski zastupnici opozicije i pozicije nastavili su se u srijedu, u slobodnoj raspravi, međusobno optuživati čija je vlast odgovorna za loše stanje u pulskom Uljaniku, pa su tako iz IDS-a optuživali HDZ da se kroz zanemarivanje tog brodogradilišta obračunava s krajevima gdje nisu na vlasti, u ovom slučaju Istrom, što su iz HDZ-a odbacili i uzvraćali da IDS tim optužbama pokušava “oprati vlastitu nečistu savjest”.

IDS-ovac Tulio Demetlika optužio je HDZ da se, ne želeći pomoći radnicima Uljanika koji šalje u stečaj, obračunava s Istrom gdje nikada nije bio na vlasti.

“Vlada donosi odluke, a onda od njih odustaje i zavlači radnike Uljanika, a na prošloj sjednici koja je započela s odgodom skrivala se iza odluke Trgovačkog suda”, ustvrdio je Demetlika. Stalno, dodaje, slušamo premijera koliko Uljanik košta porezne obveznike, ali ne i koliko je Istra dala u državni proračun u proteklih 29 godina.

IDS: Sve obrnuto vrijedi za krajeve u kojima je HDZ na vlasti

Bio bi. tvrdi, red da kažu koliko je Istra neto uplatila u državni proračun, da je u njoj BDP po glavi stanovnika najviši nakon grada Zagreba, da je u njoj najmanja nezaposlenost i da se iz Istarske županije ljudi najmanje iseljavaju. “Sve obrnuto vrijedi za krajeve u kojima je HDZ na vlasti, tvrdi Demetlika.

Upozorava kako brodogradnji, jednoj od posljednjih hrvatskih industrija, prijeti propast, a radnici su osuđeni na socijalnu pomoć.

“HDZ tvrdi da je Hrvatska socijalna država, pa neka onda to pokaže očuvanjem radnih mjesta”, rekao je Demetlika.

HDZ: IDS pokušava oprati vlastitu nečistu savjest

Branko Bačić je u ime Kluba HDZ-a odbacio te optužbe kojima IDS, istaknuo je, “pokušava oprati vlastitu nečistu savjest”, podsjetivši da je aktualna Vlada za Uljanik već izdvojila 3,1 milijardi kuna. Iznoseći kronologiju  pokušaja spašavanja Uljanika rekao je kako je Uprava Uljanika imala mogućnost izabrati strateškog partnera koji može jamčiti nastavak proizvodnje te predložiti plan restrukturiranja, ali da to nisu uspjeli.

“Za restrukturiranje je potrebno osigurati 1,4 milijarde eura, odnosno 10,8 milijardi kuna i Vlada nije imala jamstva da taj zadnji trošak neće ići na teret poreznih obveznika”, naglasio je Bačić. Podsjetio je da je Vlada održala sjednicu u Puli te definirala projekte za Istru vrijedne više od milijardu kuna, kao i odluku o nastavku izgradnje Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka.

SDP-ovac Peđa Grbin upozorio je da se problem Uljanika ne rješava, da se ne događa ništa osim što iz brodogradilišta svakodnevno odlazi na desetke radnika jer im je dosta neizvjesnosti zbog nečinjenja Vlade i ministra gospodarstva, “koji valjda čekaju da će se problem riješiti sam od sebe”.

SDP: U Uljaniku je izgubljeno vrijeme, a nije učinjeno ništa

“Izgubljeno je vrijeme u kojem se moglo nešto napraviti, ali nije učinjeno ništa”, tvrdi Grbin i optužuje premijera Andreja Plenkovića da ne poduzima ništa kako ne bi narušio svoj “PR” uoči europarlamentarnih izbora.

“Tako se ne vodi država”, poručio je i dodao kako zna da je teško donijeti odluku jer nema puno izbora, te na tome ne zavidi premijeru, ali se ona mora donijeti. “Najveći pojedinačni vlasnik Uljanika je RH i ne može Vlada bježati od odgovornosti, biti neodlučna i ne činiti ništa dok radnici ne primaju plaće”, poručio je Grbin.

Silvano Hrelja (Klub Glas/HSU) naglasio je kako brodogradilište Uljanik čini 60 posto hrvatske brodogradnje, a primilo je tek 20 posto iznosa namijenjenog hrvatskoj brodogradnji. Upozorio je i da se Vlada olako odriče radnih mjesta te  apelirao da se zbrinu radnici.

“Nesreća Uljanika je u tome što je ostao zadnji”, ustvrdio je Hrelja te ukazao na dalekosežne posljedice od zatvaranja Uljanika i brodograđevne industrije, ustvrdivši kako se uskoro u Hrvatskoj uskoro neće ništa proizvoditi, pa će postati laka meta zemljama s razvijenom industrijom kojoj je potrebna jeftina radna snaga.

(Hina)

foto:  FaH/ Damir SENČAR/ ds

Tagovi: sabor, uljanik, zastupnici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE