Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

OR: Konferencija o budućnosti Europe se mora usredočiti na ulogu regionalnih vlasti

„Turizam je izvor radnih mjesta, ali i važan odušak za stresni način života."

Objavljeno 20.03.2021
Darija Kovačić

Konferencija o u budućnosti Europe neće dati rezultate ako se pretvori u nadmetanje između institucija EU-a i nacionalnih vlasti ili ako se raspline u bavljenju s previše pitanja, upozorili su ovoga tjedna čelnici Europskog odbora regija u raspravi s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Članovi Europskog odbora regija (OR) su na svojoj plenarnoj u srijedu raspravljali sa čelnikom Europskog vijeća o budućnosti Europe i ciljevima “Konferencije o budućnosti Europe”, te zelenom oporavku nakon pandemije covida, izvijestio je Odbor europskih regija u petak.

Predsjednik Odbora regija Apostolos Tzitzikostas ocijenio da je “Konferencija o budućnosti Europe” prilika za jačanje Europske unije ali da neće značiti ništa i neće donijeti nikakve promjene u životu građana ako „se svede na natjecanje u ljepoti između europskih institucija i nacionalnih prijestolnica”.

“Ona treba raditi na izgradnji bolje, otvorenije i manje birokratske, otporne, održive i djelotvornije Europe. Moramo zajedno doprinijeti modernizaciji Europskog doma demokracije, u kojem je EU zaštitni krov, države članice jaki zidovi, a regije, gradovi i sela čvrsti temelji”, rekao je Tzitzikostas.

Prvi potpredsjednik OR-a Vasco Cordeiro upozorio je da je “najbolji način da konferencija o budućnosti Europe ne postigne ništa jest da pokuša postići sve”.

“Ona se treba usredotočiti na dva područja: kako Europa funkcionira i na čemu bi trebala raditi. U oba područja uloga lokalnih i regionalnih vlasti postaje nezaobilazna. To vrijedi i za oporavak Europe. Vrijeme je da se ostvari stup socijalnih prava i da se osigura nastavak primjene opće klauzule o odstupanju iz Pakta o stabilnosti i rastu i sljedeće godine. Zbog toga i Europski odbor regija poziva na zlatno pravilo za održiva ulaganja”, rekao je Cordeiro.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić iz Europske pučke stranke upozorio je na plenarnoj sjednici OR-a na pogubni utjecaj pandemije na gospodarstvo, pogotovo na turizam, i rekao kako je rješenje u cijepljenju i dogovoru o protokolu putovanja.

„Turizam je izvor radnih mjesta, ali i važan odušak za stresni način života. Turizam podrazumijeva slobodu putovanja koja je sada, posve razumljivo, znatno ograničena. Za otvaranje nam treba ubrzano i sveobuhvatno cijepljenje. Turističke regije trebaju žurno prevladavanje zastoja u dobavi cjepiva, po potrebi njegovu dobavu iz trećih država, pravednu raspodjelu cjepiva i dogovor o protokolima putovanja koji uključuju potvrde o izvršavanju cijepljenja, odnosno o negativnom testu“, rekao je Dobroslavić u raspravi.

Michel je u razmijeni stajališta sa članovima Odbora o budućnosti Europe predstavio svoju viziju uloge lokalnih i regionalnih vlasti u oporavku i demokraciji Europe.

Napomenuo je da je sam bio uključen u lokalne vlasti u Valoniji te da zna koliko je važna uloga regionalnih i lokalnih vlasti u suočavanju s krizom koja je u pogodila Europu i svijet.

“U svim izazovima i mogućnostima s kojima se suočava Europska unija, bilo u pogledu zaštite vrednota i demokracije, zelenog oporavka nakon COVID-a ili digitalizacije, u lokalnim i regionalnim čelnicima i čelnicama vidim vrijedne partnere s kojima vlade moraju bliskije surađivati. (…) Potrebno ih je više uključiti u planove oporavka jer upravljaju s više od 30 posto javnih ulaganja i ključni su za uspjeh. U okviru konferencije o budućnosti Europe imaju potpunu slobodu u izboru načina sudjelovanja u raspravi. Želim u magiju Europe unijeti više energije koju lokalne i regionalne vlasti koriste na terenu“, rekao je Michel u obraćanju predstavnicima europskih regionalnih i lokalnih vlasti.

Čelnici triju institucija EU-a, Komisije Europskog parlamenta i Europskog vijeća, potpisali su ovoga mjeseca u u Bruxellesu zajedničku deklaraciju o Konferenciji o budućnosti Europe, koja je zamišljena kao javni forum u kojem će građani u sljedećih godinu dana moći reći kakvu Europsku uniju žele.

U zajedničkoj deklaraciji navedene su moguće teme o kojima će se raspravljati, poput zdravlja, klimatskih promjena, socijalne prave, digitalne transformacije, ulozi EU-a u svijetu, jačanju demokratskih procesa u upravljanju EU-om, no ni taj popis mogućih tema nije konačan.

Konferencija bi trebala trajati godinu dana i završiti usvajanjem zaključaka u kojima bi se sažeo sadržaj održanih rasprava, a onda bi temeljem tih zaključaka institucije EU-a trebale djelovati.

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika iz svih 27 država članica EU-a. Osnovan je 1994. godine, a misija mu je uključiti regionalne i lokalne vlasti u postupak donošenja odluka EU-a te ih izvještavati o politikama EU-a.

OR u priopćenju ističe da regije, gradovi i sela čine Europu zelenijom provodeći 70 posto cjelokupnog zakonodavstva EU-a i mjera za ublažavanje klimatskih promjena te 90 posto politika prilagodbe klimatskim promjenama. Odbor regija je osnovao Skupinu na visokoj razini za europsku demokraciju kako bi podržao svoj rad u okviru konferencije.

(Hina)

Foto: arhiva

Tagovi: budućnost, eurospko vijeće, konferencija, regionalna vlast, turizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE