Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Organizacije za zaštitu okoliša protiv gradnje zračne luke na albanskoj obali

Zračna luka se treba graditi u zaštićenom području Vjose-Narte koje se prostire na više od 19.000 hektara

Objavljeno 04.02.2021
Ivona Amidžić

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša zatražile su od Albanije da odustane od izgradnje zračne luke na zaštićenom području lagune u Jadranskome moru, gdje žive brojne vrste ptica, što je projekt vrijedan više desetaka milijuna eura.

Albanska vlada je dosad primila dvije ponude na javni natječaj za izgradnju druge međunarodne zračne luke blizu turističkog grada Vlore, južno od Tirane, vrijedne 86 milijuna eura.

U otvorenom pismu nedavno upućenom vlastima, 36 domaćih i međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša izrazile su “krajnju zabrinutost” za projekt koji bi mogao “nepovratno naštetiti ekosustavu” u kojemu je stanište “kritično ugroženih” ptica kojima prijeti neposredna opasnost od izumiranja.

Ministrica infrastrukture Belinda Balluku ističe, ne imenujući ih, da su se “dva međunarodna konzorcija već javila”.

Ministarstvo je u srijedu izjavilo za AFP da će albanska vlada u ožujku objaviti svoju odluku. Pobjednik natječaja će 35 godina imati pravo korištenja te infrastrukture.

Vlasti očekuju gospodarsku korist od turističkog razvitka jadranske obale, područja koje turisti veoma cijene zbog njegove ljepote.

Zračna luka se treba graditi u zaštićenom području Vjose-Narte koje se prostire na više od 19.000 hektara.

Laguna Narta i okolno močvarno područje sa slanom vodom jedan je od najvažnijih ekosustava vlažnih staništa u Sredozemlju, ističu stručnjaci.

Potonji ujedno upozoravaju da je izgradnja “zračne luke na jednom od glavnih puteva seobe ptica opasna za sigurnost zrakoplova”.

Potpisnici pisma, među kojima su organizacije EuroNatur, BirdLife Europe and Central Asia i Birds of Albania, osuđuju i “povredu nacionalnih zakona i međunarodnih konvencija koje je Albanija ratificirala” u okviru pristupnih pregovora s Europskom unijom.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: aerodrom, albanija, Jadransko more, zaštićeno područje, zaštita okoliša,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE