Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Osijek: Prosvjedni skup Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika „Zajedno za veće plaće“

Održan prosvjedni skup podrške pregovorima za Kolektivni ugovor Hrvatskog sindikata telekomunikacija u Osijeku

Objavljeno 26.06.2022
Andrija Lukretić

Hrvatski sindikat telekomunikacija u Osijeku je s prosvjednog skupa podrške pregovorima za kolektivni ugovor, pod nazivom “Zajedno za veće plaće”, poslodavcima poručio da traže kontinuirano usklađivanje plaća s troškovima života svim radnicima.

Na jednosatnom prosvjednom skupu na osječkom Trgu slobode, HST je također od poslodavaca zatražio povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima dodavši da sindikati ne pristaju na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

Ovo je prvi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor istječe 30. lipnja ove godine, a poslodavac nije spreman prihvatiti uvjete sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru, rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST-a koji okuplja članove ICT sektora i reprezentativni je sindikat u kompletnom telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj.

Kaže da poslodavac “nudi mrvice na koje HST i radnici ne žele pristati”. “Najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj koja ima maržu profita od 43 posto i zarađuje do 3 milijarde kuna godišnje, može bolje”, izjavila je Mamić dodavši da poslodavac radnicima nudi oko 100 eura za iduće 2 i pol godine.

Neprihvatljivo nam je da u jednoj od najbogatijih kompanija u Hrvatskoj radnici počinju raditi s minimalnom plaćom. Između 20 i 30 posto radnika HT-a, čiji je vlasnik Deutsche Telekom, zajedno s agencijskim radnicima, radi za 5 tisuća kuna bruto plaće, što je nešto više od minimalca, zaključila je predsjednica HST-a Vesna Mamić.

Ivan Majdak predsjednik Republičkog sindikata radnika istaknuo je da “zbog vlastite pohlepe poslodavci tjeraju radnike na ulice da se moraju boriti kako bi sa svojim obiteljima mogli normalno živjeti.”

Okupljenima se obratio i sindikalni povjerenik Viktor Vanek kojega su prosvjednici podržali glasnim pljeskom i zvižducima. Vrijeme je da svi kažemo „Dosta!“ – zaključili su.

Sindikalni povjerenik HST-a za Slavoniju Vanek rekao je da se ovim skupom, na kojemu su se okupili zaposlenici HT-a iz cijele Slavonije, daje potpora pregovorima za Kolektivni ugovor. Regija Slavonija ima oko 500 zaposlenika i oko 200 do 300 radnika koji su na agencijskim i studentskim ugovorima, i to nisu povremeni poslovi, već oni rade stalno i godinama je tako, dodao je.

Iz sindikata najavljuju prosvjede u Rijeci, Splitu i Zagrebu ne postigne li se dogovor i potpisivanje boljeg kolektivnog ugovora s Hrvatskim Telekomom.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Osijek, prosvjed, sindikat telekomunikacija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE