Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

OsijekNEWS.hr: Prvi tretmani komaraca počinju u svibnju!? – Kristić: Samo 10 posto komaraca ‘proizvodimo’ u gradu

'Mali slatki komarci' polako izlaze iz 'gnijezda' i kreću po - krv! Reagirati će se zadimljavanjem, bude li potrebe, već za roštiljanje, prije 1. svibnja? :)

Objavljeno 24.04.2019
Alan Srčnik

Viralni video zapisi s ruba Osijeka, odnosno Kopačkog rita i okolice, nastali već sredinom travnja, pokazuju kako ‘mali slatki komarci’ polako izlaze iz ‘gnijezda’ i kreću po – krv! Letački radijus običnog komarca je oko 30 kilometara, a 1 kilometar prevali u danu. U Osijeku ih ionako već ima, a ‘mala vojska’ spremna je prijeći Dravu i uprizoriti se u gradu. Uskoro! – piše OsijekNEWS.hr

– Nije situacija ni izbliza alarmantna kako to pokazuju video zapisi – počeo je mr.sc. Romano Kristić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

– Ali, pokazuju ti svi zapisi trendove. To je naša stvarnost. To nas dočeka svake godine – pomalo ‘razoružavajuće’ je nastavio Kristić, no dodajući da je mjerodavna ‘momčad’ već spremna za brze reakcije.

– Pitanje je, prije svega, provedbe zakonskih mjera na prostoru općina oko nas, oko Osijeka. Jer, kada komarci izlete, kontrola je teška. Tada imamo zadimljavanje grada, a koje je najmanje učinkovito. Grad Osijek to odradi, ali je borba protiv letača najmanje učinkovita. Možemo dimiti svaki dan, a efekt je dvodnevni – nizao je Kristić, iznoseći zanimljiv razvoj trenutne situacije …

– Potrebno je strateško djelovanje u općinama Petrijevci, Darda, Bilje, Dalj … To je problem oko kojeg se vrtimo godinama. Oni novca nemaju, a komarce je lakše kontrolirati u vodenom mediju. Stoga me veseli inicijativa Župana da okolne općine strateški s Gradom odreagiraju. Živimo u krasnom prirodnom okolišu, s 30.000 hektara poplavnih područja, a to ‘uzgaja’ milijarde komaraca – kazao je Kristić.

Sezona komaraca je tek počela. Malo i ranije no inače. Bilo je kiša, toplo je, a sukladno čemu se prvi tretmani mogu očekivati, dodaje Kristić, već početkom svibnja, odnosno po potrebi i ranije, za roštiljanje, prije 1. svibnja, ukoliko monitoring pokaže da se mora.

– Važno je znati da je 90 do 95% komaraca u Osijeku stiglo iz poplavnih područja, a da samo od 5 do 10% ‘uzgojimo’ u gradu, u bačvama i slično … – zaključio je Kristić.

Tagovi: bilje, dalj, darda, komarac, komarci, Osijek, petrijevci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE