Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

OsijekNEWS.hr: Tolušić – Omogućili smo Zakonom da sve pravne osobe sa sljednicima mogu preuzeti zemlju

Isto kao što  zemlju može preuzeti sin od oca, žena od supruga - objasnio je ministar kako je zemlja s Belja prešla na Belje plus

Objavljeno 05.06.2019
Lucija Tokić

Proteklog je vikenda održan još jedan Farm Show koji je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali prilike uživati u najmodernijoj poljoprivrednoj mehanizaciji, a kojeg je posjetio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ovom smo prilikom porazgovarali s ministrom o aktualnostima u poljoprivredi, Osijek News.

Razlog dolaska u Osijek? S kim ćete još danas i zašto sjesti za stol?

Razlog dolaska u Osijek je prije svega Farm Show. Rekao bih da je to jedan od najvećih sajmova poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj koji je relativno mlad, a za kratko vrijeme postao i najbolji. Ali tu je naravno jako puno i mojih poljoprivrednika te proizvođača i prodavača mehanizacije s kojima također imam odlično suradnju. Tako da će ovo biti odlična prilika za obaviti nekoliko korisnih razgovora. Naravno, “na rasporedu” su i susreti s predstavnicima županije, načelnicima i gradonačelnicima i nakon toga idemo u Kutjevu na simpozij o graševini. Mislim da je u redu da i naše vinare posjetimo. Prošle sam ih godine “promašio”.

Mjere ruralnog razvoja – kako stojimo s tim, s komunikacijom, provedbom i ‘konzumacijom’?

Osječko-baranjska županija je na prvome mjestu po ugovorenim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Do sada je ugovoreno preko 1.5 milijardi kuna te je isplaćeno nešto više od 896 milijuna kuna. Samo kroz dvije mjere, a to su mjera 4 i mjera 6, ugovoreno je gotovo 500 projekata. Svi ovi projekti značajno doprinose održivosti proizvodnje te smanjenju trenda depopulacije Slavonije. Kroz mjeru 4 naši poljoprivrednici su kupovali mehanizaciju, strojeve i opremu, podizali farme, plastenike. Sve su to velike investicije koje traže radnu snagu odnosno investicije koje povećavaju zaposlenost u županiji.

Iz Programa ruralnog razvoja hrvatskim poljoprivrednicima je na raspolaganju 18,1 milijardi kuna. Do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti 12,1 milijardi kuna. U razdoblju od 1.7. 2013. do danas hrvatskim poljoprivrednicima je isplaćeno 14,5 milijardi kuna za izravna plaćanja i tržišne potpore (financirano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi) i 6,79 milijardi kuna iz Programa ruralnog razvoja RH (financirano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj). Iz Operativnog programa za pomorstvo i riba hrvatskim ribarima i prerađivačima ribe dostupno je 1,87 milijardi kuna, a do sada je ugovoreno 1,4 milijarde kuna, a isplaćeno 635 milijuna kuna.

Što je sa stočarstvom, ima li njemu pomoći? Samo 2017. je navodno propalo 70 % farmi u Đakovštini?

Imamo pozitivne pokazatelje s terena, iako je bilo velikih problema i još uvijek ih ima. No, ukinuli smo 190 administrativnih nameta i preusmjerili ih na teret države. S mjerama pomoći nismo davno krenuli pa niti ne možemo očekivati da one daju rezultate preko noći. Poljoprivreda je godinama propadala i nažalost trebat će godine da se ona oporavi. Mislim da je bitno da je krenulo na bolje. Lani smo pokrenuli program dodjele bespovratnih sredstava za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda, radi obnove narušenog proizvodnog potencijala. Potporu je ostvarilo 669 poljoprivrednika. Cilj nam je obnoviti stočni fond i povećati broj krava u Hrvatskoj, pa smo ovaj natječaj ponovili sada početkom svibnja, a iznos potpore povećali s dosadašnjih  20 tisuća kuna  na 30 tisuća kuna po korisniku. I ovom prilikom pozivam stočare da se jave, na raspolaganju im je za ovu godinu 20 milijuna kuna. Mislimo na naše stočare i činimo sve kako bi se hrvatsko stočarstvo oporavilo.

Bivša Agrokorova zemlja – što će biti s njom? Hoće li nam stranci ‘pokupovati’ zemlju? Uvidom u ARKOD-u, tvrdi Net.hr, može se vidjeti da je zemljište Belja preneseno na Belje plus u općinama Beli Manastir, Popovac, Jagodnjak, Kneževi vinogradi, Čeminac, Darda, Petlovac … Načelnici, dodaje se, nisu potpisali anekse …

Kao i prije godinu dana, a tako i danas, bilo koji stranac može osnovati “d.o.o.” u Hrvatskoj i kupiti poljoprivredno zemljište, ima ih svega 77 (od cca 160.000 poljop.gospodarstava). Mi smo omogućili Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i drugim zakonima vezanih uz Lex Agrokor da sve one pravne osobe koje imaju svoje pravne sljednike mogu preuzeti tu zemlju. Isto kao što  zemlju može preuzeti sin od oca, žena od supruga, a što prije nije bilo moguće. Kako su preuzeli negdje oko 3 100 radnika u Belju, Vupiku, Piku … za koje nitko nije pitao i svi su bili sretni da rade, i trebaju raditi što je sasvim u redu,  tako i ova zemlja koja je bila u dugoročnom zakupu, ostaje u zakupu, čim ona istekne ona se vraća na raspolaganje općinama i gradovima. Zemlja koja je bila u privremenom zakupu, odmah ide na natječaj, prema tome ne vidim nikakvih spornosti oko toga.

Najavljena je izgradnja hladnjača, kada se s tim kreće? Otkud novac? Povrćari u Osijeku i okolici dugo zazivaju hladnjaču na Regionalnoj veletržnici, usljed čega je posljednje važna vijest za brojne …

Financirat ćemo izgradnju dvadesetak hladnjača na području Hrvatske. Jedna od njih će biti u Osječko-baranjskoj županiji. Mislim da gospodin Anušić već projektira taj logističko-distributivni centar, a mi ćemo isfinancirati. Novce osiguravamo iz Programa ruralnog razvoja. Za ostale hladnjače na području Hrvatske, sami projektiramo dokumentaciju tako da imamo zapravo tipizirane projekte i kad dokumentacija bude spremna krenut ćemo s raspisivanjem natječaja za dodjelu novca županijama i naravno nakon toga za izgradnju.

Što bi poručili mladima koji se lome oko toga trebaju li se upustati u poljoprivredu? Može li se od poljoprivrede živjeti? Ima li država plan u poljorivredi? Može li ih usmjeriti u isplativu proizvodnju?

Prije svega, broj mladih poljoprivrednika raste iz godine u godinu unatoč problemu iseljavanja. Veliki je broj mladih koje to zanima i vide svoju budućnost u poljoprivredi. Držim da od poljoprivrede mlad, ambiciozan i sposoban čovjek sigurno može živjeti bolje i kvalitetnije nego od plaće u nekom uredu. Poljoprivreda ima svijetlu budućnost, imamo niz mjera za mlade poljoprivrednike, oni su nam također i prioritet u svim mjerama i zakonima. Tko god se želi baviti poljoprivredom, bio mlad ili nešto stariji neka slobodno krene u tom smjeru – zaključio je.

Foto: Dubravka Krmpota (OsijekNEWS)

Tagovi: ministarstvo poljoprivede, tolušić, tomislav tolušić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE