Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Osnivanje trgovačkih društava iz udobnosti svog doma

Saborski zastupnici dali jednoglasnu podršku olakšavanju osnivanja trgovačkih društava u RH :D

Objavljeno 09.04.2019
Antonela Verković

Saborski su zastupnici u utorak, u raspravi o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, dali jednoglasnu podršku osuvremenjivanju i olakšavanju osnivanja trgovačkih društva u Republici Hrvatskoj, a resorni ministar Dražen Bošnjaković uvjeren je kako će predloženim, postupak njihovog osnivanja biti za poduzetnike brži, jednostavniji i jeftiniji.

“Uvodi se online osnivanja društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću i na taj način budućim poduzetnicima omogućit ćemo brži postupak, bez obilaženje šaltera, iz udobnosti svog doma”, kazao je ministar pravosuđa Bošnjaković.

Olakšava se i dio vezan za temeljni kapital, pa će tako prilikom osnivanja društva biti potrebno uplatiti najmanje četvrtina uloga, što prag od minimalnog kapitala od 20 tisuća kuna spušta na 5 tisuća kuna.

Osim toga, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću umjesto tri osobe moći će sada osnivati maksimalno pet osoba. Također se uvodi internetski pristup podacima sudskog registra iz glavne knjige, dodao je Bošnjaković.

U odnosu na prvo čitanje konačni prijedlozi zakona dorađeni su samo u nomotehničkom smislu.

Stvaranje pozitivne poduzetničke klime i jednostavniju administraciju pozdravili su i vladajući i oporba izrazivši nadu da će se predložene promjene pozitivno odraziti i na poziciju Hrvatske na ljestvici “Doing business”.

Bez većeg interesa zastupnici su raspravili i prijedlog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da se za članicu Državnog izbornog povjerenstva imenuje diplomirana pravnica Ivana Belec.

(Hina)

FOTO: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ ds

Tagovi: Dražen Bošnjaković, poduzetnici, sabor, saborski zastupnici, trgovačko društvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE