Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Otvara se natječaj za izgradnju 100 novih dječjih vrtića

Novi natječaj vrijedan je milijardu kuna, a  gotovo polovica od tog iznosa namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića

Objavljeno 11.06.2018
Alan Srčnik

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 12. lipnja otvaraju novi natječaj iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj vrijedan milijardu kuna, od čega  će  450 milijuna kuna  biti namijenjeno za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića, priopćeno je u ponedjeljak iz nadležnog ministarstva.

“U ruralnim područjima općina i gradova, u 17 hrvatskih županija, upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj otvaramo sutra”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Novi natječaj vrijedan je milijardu kuna, a  gotovo polovica od tog iznosa namijenjeno je isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad, dodaje se.

„Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

„Do kraja iduće godine očekujemo 150 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu“, dodao je.

Prošlog mjeseca iz Europskog poljoprivrednog fonda omogućeno je financiranje ukupno 102 lokalna projekta od kojih se 57 odnosi na vrtiće, 18 na društvene domove, 12 na vatrogasne domove, a 15 na ostale građevine poput tržnica, trgova, parkova i sportskih terena ukupne vrijednosti 288 milijuna kuna.

Zbog iznimno velikog interesa lokalne samouprave za izgradnju novih vrtića i drugih projekata  i velikog broja pristiglih dobrih projekata Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je povećati raspoloživ iznos za tu namjenu za milijardu kuna.

Svi projekti provode se u naseljima do 5000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100 posto investicije, odnosno između 15.000 i milijun eura po projektu, stoji u priopćenju.

(Hina)

Tagovi: dječji vrtić, izgradnja, ministarstvo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE