Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Otvoren 24. Sa(n)jam knjige u Istri

Sajam je ove godine posvećen pjesniku i prijatelju sajma, Predragu Luciću odnosno, kako je rekla direktorica sajma Magdalena Vodopija "čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor, a da pritom ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa".

Objavljeno 29.11.2018
Marko Leskovar

Ovogodišnji 24. Sa(n)jam knjige u Istri svečano je otvoren u četvrtak u Puli prigodnim obraćanjem dobitnika Nobelove nagrade za književnost, nestora postkolonijalne književnosti i borca za slobodno društvo,  nigerijskog književnika Wolea Soyinke te nastupom Amire Medunjanin i svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića.

Sajam je ove godine posvećen pjesniku i prijatelju sajma, Predragu Luciću odnosno, kako je rekla direktorica sajma Magdalena Vodopija “čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor, a da pritom ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa”.

“Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi”, istaknula je Vodopija dodavši kako se Sajam ove godine kao programske poveznice drži teme “Sloboda”.

“Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima, “Makedonija čita”, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja”, poručila je Vodopija. Izrazila je žaljenje što nas je upravo ovih dana napustio veliki makedonski dramski pisac i scenarist Goran Stefanovski koji je trebao doći u Pulu i promovirati knjigu “Odisej i druge drame”, prvu knjige te vrste na hrvatskom jeziku, priređenu i tiskanu ekskluzivno za Sa(n)jam knjige u Istri .

Tagovi: istra, sajam knjige,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE