Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Otvoreni 52. đakovački vezovi

Vezove su uoči početka scenske slike otvorili osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ujedno izaslanik predsjednice Republike

Objavljeno 07.07.2018
Alan Srčnik

Scenskom slikom «Ovdje je moja domovina» u Đakovu su u petak navečer, ispred katedrale-bazilike sv. Petra, svečano otvoreni 52. đakovački vezovi, smotra folklora i tradicijskog stvaralaštva.

Vezove su uoči početka scenske slike otvorili osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ujedno izaslanik predsjednice Republike, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Đakovački vezovi najveća su manifestacija u Hrvatskoj, ove godine s preko 3000 sudionika, naglasio je Anušić. “Kroz 52 godine ove smotre Đakovo i njegovi Vezovi srasli su u neraskidivo biće, a ove godine manifestaciju je uveličala i zemlja-partner Ukrajina. Osjećajte se ovoga vikenda u vezovskom Đakovu ugodno,” poručio je gradonačelnik.

Otvorenju smotre nazočili su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kojemu je gradonačelnik Mandarić otvarajući Vezove zahvalio što je Općinski sud ponovno vraćen u Đakovo, te  đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić i drugi.

Scenskom slikom njen autor Mirko Ćurić dočarao je Đakovo 19. stoljeća, kada ono više nalikuje selu nego gradu. Vrijeme je to njegove urbanizacije, uređenja, doseljavanja Nijemaca i Austrijanaca, a u biskupskom gradu tada stoluje biskup Antun Mandić, zaslužan za mnoge napredne stvari da Đakovo što više nalikuje gradu. Uvodni je dio slike Ćurić posvetio najpoznatijem đakovačkom pjesniku Jurju Tordincu što je živio i djelovao također u 19. stoljeću, te njegovoj najpoznatijoj pjesmi «Moja domovina» iz 1838. godine, koja je tada ušla u najuži izbor za hrvatsku himnu. Time su se Vezovi i Đakovo prisjetili Tordinca, 125 godina njegove smrti i 180. godišnjice spomenute pjesme. Režiser scenske slike je Darko Milas.

Nakon scenske slike i otvorenja, program Vezova nastavljen je tamburaškim programom.

U subotu će program Vezova biti u znaku folklornih priredbi na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku i drugdje na otvorenome u gradu, a u nedjelju, 8. srpnja vezovski program počinje najsvečanijim dijelom smotre, velikim mimohodom svih sudionika. Ove godine središtem grada proći će više od 60 domaćih i gostujućih skupina – iseljenih Hrvata iz SAD-a, Australije, skupina iz Vojvodine, BiH, Mađarske… Među gostima su i folkloraši iz Ukrajine, zemlje-partnera 52. đakovačkih vezova, koji će biti zatvoreni u nedjelju navečer izborom najljepših narodnih nošnji na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.

(Hina)

Foto: Đakovački vezovi

Tagovi: đakovački vezovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE