Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Ove godine 50 posto izgleda za El Nino u Australiji

Površina mora u središnjem i istočnom tropskom dijelu Tihog oceana zagrijava se od travnja, navodi se u priopćenju zavoda

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Najnovije zagrijavanje Tihog oceana povećalo je na 50 posto šanse da se ove godine razvije klimatski fenomen El Nino, objavio je u utorak Australski meteološki zavod.

Površina mora u središnjem i istočnom tropskom dijelu Tihog oceana zagrijava se od travnja, navodi se u priopćenju zavoda.

“Pet od osam modela ukazuje da će zagrijavanje dosegnuti vrijednosti El Nina u proljeće na južnoj hemisferi, a blizu tim vrijednostima je i šesti model”, navodi središnja australska meteorološka služba.

Fenomen El Nino može izazvati istodobno i poplave i suše u različitim krajevima svijeta, a povezan je s toplijim, suhim vremenom širom azijskog dijela Tihog oceana.

Pojave El Nina posebno pogađaju Australiju, a zbog zadnjega je 2015/2016. smanjena poljoprivredna proizvodnja u jednoj od najvećih izvoznika na svijetu.

Suho vrijeme tijekom australskog proljeća, u razdoblju od rujna do studenoga, u Australiji moglo bi ograničiti proizvodnju žitarica u zemlji koja je četvrta u svijetu po izvozu žitarica.

(Hina)

Tagovi: australia, el nino,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE